Statsminister Erna Solberg varsler i sin tale fredag økt takt i arbeidet med å fase ut bruken av oljefyring i alle statlige bygg. I klimaforliket ble det enighet om å fase ut bruken av oljefyr i statlige bygg innen 2018. — Statsbyggs bygninger er først ut. Jan Tore legger i revidert nasjonalbudsjett frem en handlingsplan for utfasingen. Og han skrur opp tempoet. Hans plan er å være ferdig med sine bygg i 2016, sier Solberg.

Øker klimafondet

Et klimafond på 50 milliarder kroner ble vedtatt i forbindelse med klimaforliket. Per i dag står det 40 milliarder kroner på fondet.

Erna Solberg sier i sin tale fredag ettermiddag at planen er å nå 50 milliarder i 2016-budsjettet.

I tillegg foreslår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett som legges frem tirsdag å overføre nye 4,25 milliarder kroner til fondet.

LES OGSÅ:

— Og vi varsler at fondet vil bli økt med samme beløp også i 2015 og i 2016 gitt dagens rentenivå. Det kommer i tillegg til en årlig økning på 5 milliarder kroner i tråd med klimaforliket.

- Totalt styrker vi klimafondet med 12,75 milliarder kroner utover forliket, sier Solberg.

— Styrkingen betyr at vi setter større muskler inn i arbeidet mot klimaendringene. Disse tiltakene er forsterkingen av klimaforliket. Nå gjennomfører vår regjering tiltak som de rødgrønne partiene sa nei til i forrige periode, sier statsministeren.

Som Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg påpekte i direktedekningen av talen, er dette avkastningen av fondet som går til klimatiltak hvert år.Det er derfor kun avkastningen, som ligger på noen ganske få prosent, som fortrenger andre formål på statsbudsjettet og som går til klimatiltak.

Selve overføringen av penger til fondet går altså utenom handlingsregelen for bruk av oljepenger og fortrenger ingenting annet på statsbudsjettet.

— Derfor høres drøye 12 milliarder kroner mer ut enn det på et vis er, skrive Hornburg.

Pådriver

Solberg lovet at Norge skal være en pådriver for å få til en internasjonal klimaavtale.

— Det skal vi også være når FNs generalsekretær arrangerer klimatoppmøte i september. Da vil både Tine, Børge og jeg være tilstede. Og vi skal være en pådriver under møtet i Paris i desember 2015, sier Solberg.

Statsministeren varslet også at regjeringen i budsjettet til høsten kommer en ny ordning som skal bidra til å utløse ENØK-investeringer i private hjem.

Regjeringen setter i tillegg ned en ny grønn skattekommisjon før sommeren.

Miljødebatt

Det blir miljødebatt på Høyres landsmøte, uansett hvilke grønne godbiter Solberg har med til sine egne. Både Høyres mann i energi- og miljøkomiteen Nikolai Astrup og Unge-Høyre-leder Paul Joakim Sandøy har kommet med forslag om at landsmøtet skal vedta uttalelser om en mer offensiv miljøpolitikk.

Astrup har levert en rekke konkrete forslag:

  • Innføre lav- eller nullutslippsstandard ved kjøp av alle nye tjenestebiler, så lenge teknologien er tilgjengelig.

  • Krav om lav- eller nullutslippsstandard for nye busser, rutebåter og drosjer.

  • Vurdere å innføre miljødifferensierte bompengesatser i de store byene som skal gi samme inntekter som i dag.

  • Miljøsertifisere alle kommunale virksomheter innen 2019. * Passivhusstandard for alle nye kommunale bygg fra 2015 og nær nullenergistandard fra 2020. ## Fornøyde i Venstre

I Venstre sier miljøpolitisk talsmann Ola Elvestuen seg middels fornøyd. De ønsker Høyre velkommen etter i miljøsaken, men håper på bedre uttelling videre.

— Endelig har vi fått en statsminister som bryr som om klima. Det er veldig bra at oljefyrer nå utfases to år før tiden. Det er et konkret klimatiltak som vi vet virker, sier leder av energi og miljøkomiteen Ola Elvestuen.

Venstre sier seg tilfreds med økningen Klimafondet og at det kommer med ordning som skal øke ENØK-investeringer i private hjem. Dette har Venstre tidligere etterlyst.

— Det skal lønne seg å investere i grønne løsninger og utvikle grønn teknologi og det skal lønne seg for folk å ta grønne valg og velge miljøvennlige løsninger. Det er bra at Erna har skjønt dette, men vi er ikke i mål med en helhetlig og ambisiøs klimapolitikk, sier Elvestuen.

I Miljøpartiet de grønne mener de Solberg ikke går i nærheten av langt nok.

— Det er flott at Solberg brukte deler av landsmøtetalen til å snakke om klima. Men hun nevnte ikke elefanten i rommet med et ord, nemlig den norske oljeindustrien. Et parti som vil ha en seriøs miljøprofil må ha en plan for utfasing av norsk olje og gass, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Resolusjon

Landsmøtet vedtok fredag kveld en resolusjon under tittelen "konservativ klimainnsats". Her var det mange konkrete forslag, bl.a. at dieseltog skal erstattes av andre tog som bruker miljøvennlig drivstoff eller elektrisitet.

Etter å ha hørt på debatten før vedtaket og alle politikkendringene, utbrøt Tom Georg Indrevik i Hordaland Høyre: Er det noen som har regnet igjennom hva dette vil koste?

Men det hadde ingen.