– Hva kan jeg gjøre nå, spør Elisabeth Tonning (37) til Bergens Tidende og ser seg rundt i et lite rom med sparkelflekker overalt.

Hun står i soverommet til den 11 år gamle datteren sin. En liten lampe uten skjerm lyser opp rommet. Rommet er ribbet for møbler.

Så mye bruker vi på julekalendere i år:

På bordet ligger det sparkel og pussepapir. Linn Iren Wisnes (36) står på en gardintrapp og drar sparkel utover veggen. Jannicke-Helen Wilhelmsen (28) gir Tonning er sparkelspade.

– Du må legge sparkelen i hullet og dra forsiktig over for å jevne ut, svarer Jannicke-Helen Wilhelmsen.

De tre kvinnene kjenner ikke hverandre fra før av. I begynnelsen av november la Elisabeth Tonning ut en melding på facebook-gruppen«Hjelp til Alt mulig», der hun ba om hjelp til å pusse opp rommet til datteren.

HJELP: Her er annonsen til Elisabeth Tonning på Facebook. Foto: Skjermdump Facebook

– Måtte bare hjelpe«Hei Jeg har gjort noe dumt ... jeg er alenemor til 2, og ufør. Jenten min fant plutselig ut at hun ikke ville bruke rommet sitt mer. Hun ville jeg skulle pusse opp.(...) Jeg ville så gjerne... Dette var i sommer. Jeg er nesten ferdig med å tømme rommet, og har planen klar for hvordan det skal bli. Men hverdagen er nok for meg, og jeg kommer ikke videre alene.»

– Jeg måtte bare hjelpe henne. Det er så tøft at hun ber om hjelp, og det var rørende å lese om hva hun vil gjøre for datteren sin, sier Linn Iren Wisnes.

Wisnes er fra Åsane. Wilhelmsen fra Sotra.

– Jeg kjenner meg sånn igjen. Når noen spør om hjelp, må vi bare stille opp. Jeg har pusset opp mye, og tenkte kanskje jeg kunne bidra litt, sier Jannicke-Helen Wilhelmsen.

PUSSER OPP: Linn Iren Wisnes (36) (t.v) og Jannicke-Helen Wilhelmsen (28) hjelper til med å pusse opp. - Det er kjekt å hjelpe andre, sier de. Foto: Odd E. Nerbø

Stor pågangElisabeth Tonning er alenemor til en jente på 11 år og en gutt på 8 år.

I innlegget skriver hun videre: « Litt snekring og malehjelp trengs sårt! I bytte mot en stor klem, god mat og kaffe. Det hadde gjort godt å la henne flytte inn på rommet sitt igjen, i hvert fall før jul.»

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle være en slik pågang. Det er helt fantastisk, sier Tonning.

Innlegget på Facebook har nærmere 200 likes og 50 kommentarer. Pågangen var så stor at hun bestemte seg for å lage en egen gruppe med de aller ivrigste. Nå er gruppen rundt 30 personer.

– Det er vel 12–13 av dem som er mest ivrige og villige til å hjelpe. De er så snille. Jeg klarer ikke å takke dem nok, sier hun og ramser opp en rekke personer som alt har vært innom for å hjelpe.

Overveldende respons:

Hun viser frem et bilde på mobilen av en mann som heter Sverre. Han har blant annet hjulpet til med å rive ned den gamle sengen som sto på rommet.

– Nå håper jeg det er noen snekkerkyndige folk som kan hjelpe meg med å bygge en ny seng til datteren min.

GODE HJELPERE: Linn Iren Wisnes (36) (t.v) og Jannicke-Helen Wilhelmsen (28) hjelper gjerne Elisabeth Tonning med å pusse opp rommet til datteren hennes. Foto: Odd E. Nerbø

– Glad for at jeg gjorde det – Hva synes datteren din om dette?

– Hun gleder seg veldig, og har lyst til å være med å male. Men hun tror ikke vi klarer å bli ferdig med rommet før til sommeren.

– Vi skal klare å bli ferdig med rommet før jul. Jeg blir her så lenge hun trenger meg, svarer Wilhelmsen.

– Jeg håper andre som trenger hjelp ser at det nytter å spørre, supplerer Wisnes og forteller at hun ville gjort det igjen.

Tonning setter seg på ned på knær og tetter et hull under vinduet med sparkel.

– Jeg har aldri gjort noe lignende tidligere, og det satt langt inne å gjøre det. Men jeg er glad for at jeg gjorde det, sier Tonning.