I et gammelt hvitt hus på Jar i Bærum er tre generasjoner samlet til nissegrøt med mandel, fyr på peisen og et bugnende hobbybord med innpakningspapir, nummererte merkelapper og bånd.

— Det tok lang tid å lage, sier Iben (6) og løfter frem fingerheklingskunsten.

I år, som i fjor, skal hun og deler av storfamilien overrekke familiens aller eldste, oldemor Uni Jacobsen (snart 90), kurven med 24 pakker, én for hver dag i adventstiden.

— Kanskje hun kan pynte med det i leiligheten, eller kanskje det kan være et skjerf?

Du har statistikken på din side. En av fire vet ikke hva de ønsker seg.

— Fint de får gjøre noe for andre

Lillebror Aleksander leker med farfar på gulvet. Sammen med fetter Ola (2, 5 år) lager Iben fin kunst og håndarbeid.

Bak noen luker gjemmer det seg også familiefoto, tegninger, hjemmelagede kort med invitasjon til samvær med familien: hjemme-hos-vaffelbesøk og besøk ute på kafé.

- OVERSKUDDSPROSJEKT: Marit Rui og datteren Iben pusler med innpakning og kort til oldemors julekalender. - Det er hyggelig. Alle sånne samlinger er med på lime familien litt tettere sammen. Foto: Kristine Grue Langset

Ellers går det i småting som oldemor har bruk for, favoritter innen te, syltetøy, pastiller og sjokolade.— I en tid hvor barn får så overflod av gaver, er det fint at Iben og de andre får være med å gjøre noe for andre, sier Marit Rui, mor til Iben.

— Hver gang vi er på Bekkestua spør Iben om vi ikke kan besøke oldemor i omsorgsboligen. Hun er opptatt av at oldemor er mye alene og kanskje kjeder seg. Det er hyggelig at hun hver dag i desember kan få en liten hilsen fra oss. Det er et overskuddsprosjekt for oss alle. Hele familien møtes og det er superkoselig, sier Rui.

KURV TIL OLDEMOR: Snart skal kurven overrekkes. 24 pakker, en liten hilsen hver dag i adventstiden fra oldebarnet Iben, barnebarnet Espen og resten av familien. Foto: Kristine Grue Langset

Bruker 1,24 milliarder på julekalender I år planlegger vi å bruke 1,24 milliarder kroner på julekalender. Dette er en økning fra 1,1 milliarder (13 prosent) i fjor, viser ferske prognoser fra Dnb.

— I snitt skal hver og en av oss bruke 307 kroner på julekalender i år. Dette syntes jeg er mye med tanke på at man kan lage en kalender så godt som gratis, eller kjøpe en sjokoladekalender til 10 kroner, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

De som bruker mest er kvinner i alderen 30-39 år med barn i husstanden. De som kan vente seg den dyreste julekalenderen i år er de bosatt på Østlandet. Her ligger snittet på 338 kroner.

— En strålende idé

KAFEBESØK: Iben (6) har skrevet invitasjon som skal gjemme seg bak en av lukene i oldemors kalender. Foto: Kristine Grue Langset

- Det er mye viktigere med en god idé, enn godt med penger. Denne familien har virkelig skjønt det, hva julen faktisk handler om – det å være til stede, gjøre andre en tjeneste, gjøre andre glad. Heldige oldemor!, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.Initiativet lovprises av hans kollega i Nordea også.

— En strålende idé. Ikke bare er det fint for mottakeren, men det er en fin tradisjon for barn og barnebarn også, mener Elin Reitan.

— Dette med å pakke inn 24, 48 eller 72 gaver i en pakkekalender. Det kan fort bli veldig dyrt. Er det barna som forventer å få dette, eller er det mest foreldreskapt og de voksne som bygger opp under kalenderkjøret, spør jeg meg.

Responsen var overveldende. — Det er mange ensomme som sitter der alene og ikke har noen

Feirer 90 år første søndag i advent

Første søndag i advent skal storfamilien samles for å feire oldemors 90-årsdag.

- Mor er ikke så glad i gaver, og hun ble litt satt ut og brydd da vi overrakte kalenderkurven i fjor. Hun liker ikke at vi bruker penger på henne. Så i år blir kurven en kombinert adventsgave og bursdaggave fra barnebarn og olderbarn, sier datteren Anniken Nersveen.

— Det er viktig å nevne at det er du, mamma, som er primus motor i dette. Det er du som sørger for at vi får samlet oss slik som nå og pakket inn, sier Lars Nersveen.

SNART 90: Dette er damen som det lages kalender til: Anniken Nersveen viser frem bilde av blant andre moren og sin avdøde far. Foto: Kristine Grue Langset

De ordner innholdet til seks luker hver: Lars, broren Espen, kusinen Kristin og foreldrene Anniken og Ola Nersveen.— Vi skal ikke fremstå som bedre enn andre. Vi og oldebarna kunne alle vært flinkere til å besøke oldemor i hverdagen. Men det er lett å se at hun setter pris på dette. Vi kan virkelig anbefale andre å gjøre det samme, sier Marit Rui.

Har du tips til oss i redaksjonen? Ta kontakt her.