Hundretusenvis av mennesker har stått opp før daggry for å ta seg til ned området ved Capitol Hill for å ta del i begivenheten.

Det er en iskald, men strålende vinterdag med blå himmel, og folk sitrer av forventning der de hilser på hverandre, omfavner hverandre, tar bilder, prater og ler.

– La meg gi deg en klem og litt kjærlighet, sier Doris Holder og gir NTBs korrespondent en god klem.

Med stor pelskåpe, pelshatt og en diamant på en av fortennene er hun godt utstyr for å delta i den store begivenheten.

– Dette er den mest følelsesladede dagen du kan tenke deg. Folk har så mye kjærlighet nå. Dette handler om fremtiden, tårene mine triller, sier Doris Holder.

– Jeg kan ikke beskrive dette. Jeg er så beæret over å få oppleve dette på nært hold. Denne dagen kommer jeg ikke glemme sier Valery fra Washington D.C. til NTB 100 meter unna der seremonien avholdes.

Les også: Mulig trussel mot Obama

Viktig symbol

Obama er blitt et viktig symbol for USAs afroamerikanske befolkning på at alt er mulig, uansett hudfarge.

Renita King (46) sier hun har fløyet fra Houston i Texas sammen med sin seks år gamle sønn Arthur for å markere de rasistiske fordommene hennes 73 år gamle mor er blitt utsatt for gjennom livet.

– Jeg er her for henne og hver gang hun ble kalt «nigger» – det er slik jeg som amerikaner ser på dette, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Sikkerhetsopplegget rundt seremonien savner ethvert sidestykke. Militærkjøretøy sperrer av gatene, helikoptre surrer i lufta og skarpskyttere er plassert på takene. Men først og fremst er det gleden og forventningen som dominerer i Washington på denne dagen.

Historisk

Barack Obama innsettes som USAs første svarte president og avslutter sin sensasjonelle reise mot verdens mektigste embete.

Flere millioner mennesker er ventet til National Mall i Washington, som strekker seg fra Capitol Hill til Lincoln Memorial, hvor avdøde Martin Luther King i 1963 holdt sin berømte tale «I have a dream».

Innsettelsesseremonien i Washington startet klokken 16 norsk tid, og to timer senere skal Obama avlegge eden ved Capitol Hill – kongressbygningen som ble bygd av svarte slaver.

Obama overtar to kriger, en økonomi i ruiner og et frynsete forhold til flere av USAs tradisjonelle allierte fra sin forgjenger George W. Bush.

Den nye presidenten henter inspirasjon fra forgjengerne Abraham Lincoln og Franklin D. Roosevelt for å løse problemene USA står overfor, og ber alle ofre seg og dra i samme retning.

Viktig tale

Barack Obama og hans kone Michelle møtte avtroppende president George W. Bush og hans kone Laura tirsdag morgen under det første presidentskiftet siden terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Deretter, etter å ha lovet å «opprettholde, beskytte og forsvare» den amerikanske grunnloven, skal Obama holde sitt livs desidert viktigste tale. Den vil bli gjennomanalysert og tolket ikke bare i USA, men også av alle USAs venner og fiender rundt om i verden. Etter utallige minneverdige taler i valgkampen og etter at valgseieren var klar, er forventningene til talen skyhøye.