Etter onsdag formiddag har ingen observert den røde pandaen inne i hegnet sitt.

— Det er mulig den har tatt seg en tur ut. Men den liker godt å klatre opp i trær og sove i toppen, så vi håper fortsatt den sitter i et tre i parken, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg i Kristiansand Dyrepark til Fædrelandsvennen.

- Skarpe klør

Pandaen er på størrelse med en rev, rundt 5,5 kilo tung, har tykk pels og er av natur svært yndig.

Den er også ytterst harmløs.

De røde pandaene er glade i å klatre i trær og sove i tretoppen. Foto: Kristiansand Dyrepark

— Likevel bør ikke folk prøve å fange eller klappe den. Det er veldig fint om de ringer oss hvis de ser den, påpeker Ølberg. - Hva kan man i verste fall risikere?

— Den kan klore, den har veldig skarpe klør. Men sannsynligvis vil den løpe opp i et tre. Og det er jo helt ideelt, da er det lett for oss å hente den, svarer veterinæren.

Rømlingen er rundt en halv meter lang i kroppen, halen er buskete og nesten like lang. Han har store, utstående ører - og en sjarm som går utenpå folk flest.

Rømt via et tre?

Dyrepasserne er denne gang helt sikre på at dyret ikke har gjemt seg inne i hegnet sitt, slik en jerv gjorde i mars i år. Pandaens hjem er mer oversiktlig og bare noen få hundre kvadratmeter stort.

Innhegningen har et gjerde med glatte overflater, som ikke skal være mulig å ta seg over sånn uten videre.

— Det er litt uklart hvordan den kan ha klart å klatre ut. Jeg antar den har fått tak i noe vegetasjon som har bøyd seg over til hegnet, sier Rolf-Arne Ølberg.

Pandaområdet ligger i parkens ytterkant mot sørvest, ikke så langt fra orangutangene og tigerne.

Får trøbbel med å finne mat

Dyreparkens familie av røde pandaer består av fire individer. For fem måneder siden kom to unger til verden; en hunn og en hann.

Nå er pandamoren - i hvert fall midlertidig - blitt alenemamma.

Pandaen spiser stort sett bambus og frukt, eller skudd fra busker. Ingen av delene er skogen rundt Dyreparken rik på i desember.

Pandaen har tykk pels og klarer seg godt i norsk vintertemperatur. Å finne mat selv er verre. Foto: Kristiansand Dyrepark

— Hvordan klarer den seg ute i naturen?- Den hører opprinnelig hjemme i Himalaya, så temperaturen er ikke noe problem. Et par uker skal ikke være noe problem, men over tid klarer den ikke å finne mat i skogen. Derfor håper vi å få hentet den inn igjen. Etter hvert vil den bli sulten, og kanskje søke tilbake, svarer veterinæren.