Regjeringen er på offensiven. Det settes inn ekstraordinære tiltak i de fylkene hvor arbeidsledigheten er størst. Det ble lagt inn 4 milliarder kroner i budsjettet for 2016, med en ytterligere styrking med en 1 milliard i revidert budsjett. Sammen med vekstfremmende skattelettelser er dette viktig for å begrense ledigheten og bidra til omstilling.

I følge nye tall fra Nav, er antall helt ledige arbeidssøkere redusert med 700 personer fra mai til juni. Ledige hender er satt i arbeid, mange har fått tilbud om tiltaksplasser. Den kraftige økningen i «oljeomstillingsfylkene» synes å ha bremset opp. Ved utgangen av juni er det bare seks fylker som har flere helt ledige enn på samme tid i fjor, mens hele 13 fylker har færre helt ledige.

Arbeiderpartiet, derimot, fortsetter med sin «hakk i plata» kritikk av regjeringen. I det ene øyeblikket sier de at regjeringen kommer med for lite for sent, i det neste kritiserer de regjeringen for å bruke for mye penger. Det er både selvmotsigende og defensivt. Arbeiderpartiet har ingen offensive forslag i ermet, kun kritikk — ingen politikk!

Med økende arbeidsledighet velger regjeringen å stimulere til aktivitet. Den høye oljeprisen vi hadde, skapte nærmest arbeidsplasser av seg selv. Nå må regjeringen gi drakraft for å motvirke nedgangen. Statsbudsjettet for 2016 er et spesielt budsjett fordi vi har en spesiell situasjon. Oljepenger skal brukes til å investere for fremtiden - i kunnskap, infrastruktur og flere arbeidsplasser. I motbakke må vi gi ekstra gass for å holde farten.

De rødgrønne viser ingen vilje til å tenke utenfor boksen. Oppskriften er som før - mer satsing på offentlig sektor. Men blir offentlig sektor for stor, kan vi ende opp med en koloss det til slutt blir vanskelig å bevege. Vi må tenke nytt og stimulere til mer aktivitet i privat virksomhet.

For Høyre er det viktig å møte ledigheten med midlertidige tiltak som ikke fører til varige økninger i de offentlige budsjettene. Skal vi lykkes med omstillingen, må vi legge til rette for at det vokser frem flere lønnsomme arbeidsplasser som bidrar til fellesskapet, ikke som lever av fellesskapet.