Bildet viser elanantilopen som stanger sjiraffen Melvin i buken, slik at den dør. Foto: Tipser
- Konfrontasjoner skjer, det er ikke sånn at dyrene alltid er gode venner, sier Rolf-Arne Ølberg, her sammen med Lisbeth Langevold. Foto: Reidar Kolstad
Lisbeth Langevold har jobbet med sjiraffene siden hun begynte i parken i 2006. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg løp for å finne noe å jage bort oksen med, mens jeg kalte på de andre dyrepasserne. Jeg fant en pinne, og sto på innsiden av gjerdet og prøvde å jage den vekk. Det tok et par minutter før den trakk seg unna, forteller Lisbeth Langevold til Fædrelandsvennen.

Lisbeth Langevold. Foto: Reidar Kollstad

— Og da var Melvin fortsatt i live?- Ja, den sto bare helt stille, svarer dyrepasseren, og beskriver sin hittil verste dag på jobben slik:

- Det er veldig leit. Jeg kjenner at det som skjedde sitter i meg, og det vil det gjøre lenge.

Det var ved 15-tiden 2. påskedag at elanoksen Cæsar stanget sjiraffen Melvin til døde, etter at den langhalsede hannen hadde satt hodet fast i gjerdet.

- Melvin var spesiell

Da hjelpen kom fram, var det for sent. Sjiraffen ble påført fire stikk, tilsvarende to kraftige hugg med de to spisse hornene. Det ene gikk tvers gjennom lungen, og ble fatalt.

31-åringen har jobbet i Kristiansand Dyrepark siden 2006. En februardag i 2010 kom Melvin til verden, og siden har hun fått et spesielt nært forhold til den flekkete, høyreiste femåringen på Savannen.

— Melvin var en du fikk kontakt med, som du kunne ta på og klappe, hvis du kjente ham. Han kom alltid bort og stakk hodet over kanten for å se om jeg hadde en gulrot i lomma, forteller Langevold.

Lisbeth Langevold, her til venstre i bildet, var den første av fire dyrepassere som kom til etter angrepet fra elanoksen. Foto: Tipser

— Han var spesielt nysgjerrig og tillitsfull, både overfor publikum og de som jobber her, tilføyer Rolf-Arne Ølberg, faglig leder for dyreavdelingen. Sjirafflokken er nå redusert fra fire til tre dyr: Foreldrene Georg (11) og Mindi (7), og vesle Sjira (3), som var halvsøster til Melvin.

- Konfrontasjoner skjer

Dyreparken har ikke opplevd, i hvert fall på 15-20 år, at et dyr har tatt livet av et annet.

Det er ikke sånn at dyrene alltid er gode venner.

Dette er elanantilopen Cæsar, som veier 700-800 kilo og ikke skal ha vist unormalt aggressiv oppførsel tidligere. Foto: Reidar Kollstad

— Konfrontasjoner skjer, det er ikke sånn at dyrene alltid er gode venner. Men det er veldig sjelden og uheldig at det får et så tragisk utfall, påpeker veterinær Ølberg, som tror sjiraffen rett og slett ble angrepet fordi den sto lagelig til for hogg:- Sannsynligvis skjer det fordi sjiraffen står fast og dermed er sårbar, men det finnes ikke manual for dette. Vanligvis har elanoksen respekt for sjiraffene, som kan sparke kraftig fra seg ute på marken.

Mandag var ti dyrepassere på jobb, tre av dem i Afrika-avdelingen, som også omfatter løvene og gepardene. Ifølge vitner sto Melvin fast i 15-20 minutter, noe parken ikke kan verifisere.

Vurderer skilting

— I det en elanantilope angriper, er det fryktelig lite du får gjort, konstaterer direktør Per Arnstein Aamot.

- Hva med infoskilt om vakttelefon, slik enkelte etterlyser?

— Med 600 mål dyrepark skal det litt til, men vi vurderer muligheten. Vi vil ta lærdom, men noe må også tas på kontoen for at det kan skje ulykker. Vi mener å ha en rimelig høy beredskap, svarer Aamot.

Direktør Per Arnstein Aamot. Foto: Reidar Kollstad

Alle dyrene på Savannen, inkludert Cæsar, sto tirsdag på stallen og blir ikke sluppet ut igjen før gjerdet er utbedret.Innhegningen skal de neste dagene saumfares for potensielle feller. Tirsdag ble det også besluttet at Cæsar skal få montert knotter på de sylspisse hornene sine før han slipper ut sammen med de andre dyrene på Savannen.