– Vi har beregnet siktlinjene slik at alle som sitter på toget skal se godt, forteller Bjørn Egner, som her viser fram farens modell foran Mortens hus. Foto: Torstein Øen
Her er Klatremus og Reven i aksjon, under prøver tatt i Hakkebakkeskogen tidligere. Foto: Dyreparken
Hver dag skal opptil 5000 gjester skysses rundt i togvogner og oppleve Hakkebakkeskogens kjente figurer live fra tre scener. Her er kommersiell sjef Morten Skraastad, salgs- og markedssjef Anniken Bjørnstad Schjøtt og Bjørn Egner foran huset til Bakermester Harepus. Foto: Torstein Øen
Det skal legges noen kabler, og hovedsentralen ligger her utenfor Bamsefars laftede hus, forklarer Bjørn Egner. Foto: Torstein Øen
Bjørn Egner i samtale med byggeleder Arne Grundetjern og Thor Daniel Aas. Sistnevnte har laftet Bamsefars hus etter først å ha hogd og høvlet tømmeret i Engesland. Foto: Torstein Øen
Dyreparkens styre kom forbi, med direktør Per Arnstein Aamot (t.v.) i spissen. Foto: Torstein Øen
Tegningen viser hvordan toget stopper opp foran huset til Morten Skogmus. Foto: Sivilarkitekt Bjørn Egner
Huset til Bakermester Harepus er også skifterom for skuespillerne. Foto: Torstein Øen
Her er Klatremus i aksjon under prøver tatt i Hakkebakkeskogen tidligere. Foto: Torstein Øen

— Her kommer reven ned gjennom skogen etter å ha blitt lurt av Klatremus. Da skal han spise alt de har av brød og søte kaker, beretter Bjørn Egner, så levende som bare sønnen til en avdød forfatterlegende kan.

Onsdag var det byggemøte for Dyreparkens nyeste attraksjon, som har en prislapp på 25 millioner kroner. Fra 4. juni får publikum oppleve en ny flik av Thorbjørn Egners fargerike verden, på høydedraget ovenfor Kardemomme by og Kjuttaviga.

ThorbjørnEgnerseldste sønn er arkitekt, og sørger for at stedet blir utformet i familiens ånd.

Tog med 130 passasjerer

Han tegnet også Kardemomme by i 1990, men tråkket den gang i hælene på Thorbjørn, og fulgte nøye hans anvisninger.

Kort tid senere døde kunstneren, og fikk aldri oppleve åpningen året etter. Men til stede var daværende dyreparkdirektør Edvard Moseid.

Thorbjørn Egner døde natt til julaften i 1990, bare noen måneder før Kardemomme by åpnet i Dyreparken. Foto: Sigurdsøn, Bjørn

— Moseid tok meg med opp hit og sa at dette området var avsatt til Hakkebakkeskogen, forteller Bjørn Egner til Fædrelandsvennen. Men det skulle altså gå 24 år. De har lenge fundert på hvordan 5000 mennesker kan slippes inn i skogen hver dag, uten at vegetasjonen trampes ned.

Løsningen blir en 430 meter lang bane med tre sett elektriske tog. Hvert sett består av fire vogner med plass til 130 passasjerer.

Vognene får tre stolrader bak hverandre, der alle sitter vendt innover mot skogen. Toppfarten er på beskjedne sju km/t, kanskje like greit når toget kjøres av ekornbarna.

Modeller fra 60-tallet

I løpet av en 40 minutters tur, underveis og ved stopp foran tre scener, får passasjerene servert høydepunktene:

Klatremus som unnslipper Reven, pepperkakebaking med Bakermester Harepus, Bestemor Skogmus som flyr fra Petter Pinnsvin og lander på taket til Morten Skogmus, før barna hilser på Bamsefar ved avstigning.

- Da tar han dem imot og de feirer bamsefars fødselsdag, som er omtrent på denne tida, smiler Egner.

- Du tror din far ville likt dette?

— Det er jeg helt sikker på. Du ser hvordan terrenget er bevart for å gi en følelse av å være i Hakkebakkeskogen. Så har vi støttet oss til min fars scenografitegninger og modeller som ble brukt da teaterforestillingen hadde urpremiere i Reykjavik i 1962, deretter Nationaltheateret to år senere, forteller 75-åringen fra Oslo.

17.000 årskort før jul

Ledelsen for Dyreparken hevder Hakkebakkeskogen er en verdensnyhet. Aldri før har de sett en fornøyelsespark hvor barna blir fraktet rundt i en historie som fortelles av levende skuespillere.

Attraksjonen krever en stab på 20 skuespillere. Det har vært én audition i Oslo, den andre blir i Kristiansand i februar. Økte utgifter tilsier at parken helst bør selge flere billetter.

De regner med å selge 17.000 årskort før jul.

— Vi har hatt en fantastisk start på årskortsalget, og solgt 2700 flere enn på samme tid i fjor. 3000 flere har valgt kombiårskort, som inkluderer Badelandet, opplyser salgs- og markedssjefAnniken Bjørnstad Schjøtt .

Ved inngang til skogen anlegges et venteområde med plass til 400 under tak. Her bygges også Ekorn Jensens kafé, med servering og salg av suvenirer.

Hakkebakkeskogen blir åpen i skolens ferie, fra juni til august. Resten av året blir den lukket og låst, så ingen ødelegger kulissene.

Filmen kommer i 2016

En animasjonsfilm om Hakkebakkeskogen har fått 13 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt. Arbeidet med langfilmen starter til sommeren, og den vises på norske kinoer høsten 2016. - Jeg har veldig tro på dette. De er i full gang med manus. Jeg skal treffe dem i morgen, faktisk, forteller Bjørn Egner.

Her er Klatremus og Reven i aksjon, under prøver tatt i Hakkebakkeskogen tidligere. Foto: Dyreparken

«Dem» er filmskaperne i Qvisten Animation AS, som også har laget Jul i Flåklypa-filmen som går på kino i disse dager. Dukkene er rundt 20 cm høye, og filmen blir til ved å sette sammen 25 stillbilder per sekund.— En animatør produserer rundt fem sekunder film om dagen, forteller Morten Skraastad, kommersiell sjef i Dyreparken.

Dyreparken vil trolig bidra økonomisk til filmproduksjonen og har stor tro på at den vil skape interesse for deres hakkebakkeskog. På sikt kan kanskje filmen gjøre som teaterforestillingen, som er vist over hele Norden og i Tyskland.