Følg dagens VM-parti mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand og still spørsmål til vår ekspert her.

I løpet av november kan Magnus Carlsen ha vunnet sin andre VM-kamp, og det i en alder av 23 år.

Nordmannen har imidlertid vært et kjent navn for sjakkekspertene i et tiår allerede. For eksempel vekket det oppsikt da Carlsen slo ringreven Anatolij Karpov i et hurtigsjakkparti under en turnering i Reykjavik i 2004.

Tidligere i Magnus Carlsens sjakkliv fungerte Simen Agdestein som en slags mentor. Carlsen var imidlertid en bedre spiller ganske tidlig. Her spiller læremesteren mot eleven under Norway Chess. Carlsen vant partiet. Foto: NTB SCANPIX

I samme turnering klarte han også remis mot verdensener Garry Kasparov i hurtigsjakk. At en 13-åring oppnådde slike resultater vekket naturligvis oppsikt i sjakkverden, men Kasparov var ennå ikke overbevist om at alle komplimentene sendt i retning Carlsen var berettiget.

Like før årets VM-kamp kom Carlsens tidligere trener Simen Agdestein ut med en oppdatert versjon av boken hans om verdensmesteren, nå med tittelen «Hvordan Magnus Carlsen ble verdensmester».

I boken forteller Agdestein historien om hvordan Carlsen overbeviste Kasparov om at han var et sjeldent godt talent.

Diskuterte sjakkpartier fra 1928

Da Carlsen fortsatt var 13 år, var Kasparov på besøk i Oslo. Under besøket sa Kasparov plutselig til Carlsen «navngi dine tre favorittpartier av Alekhine».

Magnus Carlsen og Garry Kasparov spiller mot hverandre i Reykjavik i 2004. Foto: NTB SCANPIX

— Magnus sa først ingenting, men etter en liten tenkepause kommenterte Magnus at han var uenig i noen av Kasparovs kommentarer i boken han hadde skrevet om Alekhine og sine forgjengere på VM-tronen, skriver Agdestein i boken.Russeren Alexander Alekhine var verdens beste sjakkspiller i årene før andre verdenskrig, og er fortsatt en spiller som beundres av sjakkinteresserte. Kasparov var en stor Alekhine-fan, og da Carlsen kritiserte boken hans ble han oppmerksom.

— Plutselig satt Kasparov lent over den lille gutten i dyp diskusjon om Alekhine-partier, skriver Agdestein.

— Det er ikke mange spiller i verden som på sparket kan diskutere partiene til verdensmesteren fra 1928 og utover sånn på direkten. Men det kunne Magnus - allerede som 13 åring.

- Jeg vet at han kan bli verdensener

To uker senere fikk Agdestein en telefonoppringing. Han ble svært overrasket da han oppdaget at det var Kasparov som var i den andre enden.

— Jeg vet at han kan bli verdensener, utbrøt Kasparov i løpet av telefonsamtalen.

Johannes Kvisla er Aftenpostens sjakkekspert under VM. Han er tidligere klassekamerat av Magnus Carlsen. Foto: Ørn Borgen

Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla gikk på Norges Toppidrettsgymnas sammen med Carlsen, og har fortsatt kontakt med verdenseneren. Han forteller at Carlsen for lengst hadde distansert sine jevnaldrende i Norge da han møtte Kasparov i 2004.— Frem til 2000 var han jevn med mange andre, men i 2001 begynte han å dra i fra, sier Kvisla.

Han forteller at hukommelsen var blant tingene som skilte Carlsen fra mengden.

— Han husket partier fra tidligere verdensmestere som andre i klassen ikke var i nærheten av. Han vurderte også stillingene mye bedre. Små barn tenker som regel på ett trekk om gangen. Magnus lærte å regne bedre fra en tidlig alder, forteller Kvisla.

Ville ikke gjøre leksene

Agdestein forteller at Carlsen ble invitert hjem til Kasparov i Moskva. Agdesteins bror Espen Agdestein, Carlsens nåværende manager, Magnus Carlsens far Henrik Carlsen og unge Carlsen selv var gjester hos Kasparov og russerens mor.

— Da Magnus kom hjem, fikk han i hjemmelekse å analysere fire tapspartier i minst fire timer pr. parti innen tirsdag, som bare var noen få dager senere. Altså 16 timers arbeid på kort tid. Dette var ikke Magnus særlig lysten på, og med det brøt samarbeidet sammen i den omgang, skriver Agdestein.

Trosset Kasparov-råd

Carlsen skulle senere gjenoppta samarbeidet med Kasparov, men avbrøt det igjen etter ett år. Simen Agdestein har en teori over hvorfor Carlsen samarbeidet ble avsluttet.

— Jeg mistenker at Magnus fikk nok etter nederlaget mot Kramnik i Wijk aan Zee i 2010. Kasparov var sekundant via Skype og hadde i siste liten kommet med beskjed om at Magnus ikke kunne spille den planlagte åpningen likevel, da han hadde funnet et hull i analysene.

— Magnus innledet partiet med å sitte med hendene i hodet og tenke lenge før han gjorde sitt første trekk. I ettertid skjønner vi at han hadde en indre dialog på om han skulle trosse Kasparov og spille det han selv hadde tro på, eller følge Kasparovs råd. Jeg tror Magnus valgte det første. Kanskje var det der og da han bestemte seg for å bryte med Kasparov.

Under Norway Chess-turneringen i Stavanger i år fikk Kasparov gjøre Carlsens første trekk i partiet mot Anish Giri fra Nederland. Her spøker Kasparov med to de unge sjakkstjerneskuddene før start. Foto: NTB SCANPIX

Agdestein forteller videre at Magnus kom godt rustet ut av åpningen, men til slutt tapte partiet. Etter bruddet i 2010 har ikke Magnus Carlsen samarbeidet med Kasparov, men de to er fortsatt gode venner.Stemningen mellom de to var for eksempel svært god da de stilte opp på en showkamp i St. Louis, etter Sinquefield Cup i september. Kasparov har også gjort det klart at han heier på Magnus Carlsen under VM-kampen mot Viswanathan Anand.

— Min støtte og mitt tips går til Carlsen, skrev Kasparov på sin Twitter-konto dagen før det første partiet.