Rato var toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) fra 2004 til 2007. ## Løslatt etter razziaen

Rato ble ført bort fra boligen av politifolk som tok ham med til kontoret hans i byen.

Myndighetene jakter på dokumenter som kan bevise eller renvaske Rato for mistanke om flere økonomisk straffbare forhold.

Han ble senere torsdag kveld løslatt etter å ha samarbeidet med politiet og skatteetatens folk, opplyser en kilde i Madrid til nyhetsbyrået Reuters.

Sexskandalen i New York

Rato er ikke den første IMF-toppen som havner i politiets søkelys.

Dominique Strauss-Kahn. Foto: TODD HEISLER, AP/NTB SCANPIX

Ratos etterfølger som IMF-sjef var franskmannen Dominique Strauss-Kahn (65). Han ble i 2011 tvunget til å gå av i vanære etter en sexskandale på et hotell i New York.Strauss-Kahn har senere stått tiltalt for hallikvirksomhet i sitt hjemland.

Finansskandalen i Paris

Også dagens IMF-sjef, den tidligere franske finansministeren Christine Lagarde (59) som overtok etter Strauss-Kahn i 2011, har vært under etterforskning i hjemlandet.

Christine Lagarde. Foto: MIKE THEILER, REUTERS/NTB SCANPIX

Saken gjaldt hva hun som finansminister visste eller gjorde da den statskontrollerte storbanken Credit Lyonnais inngikk et forlik på flere hundre millioner euro med én av daværende president Nicolas Sarkozys støttespillere etter å ha tvangssolgte aksjer han eide , ifølge den amerikanske kabel-TV-kanalen CNN.

Bankskandalen i Madrid

Spanjolen Rato har lenge vært etterforsket, mistenkt for blant annet bedragerier og hvitvasking av penger mens han var toppleder i den nye spanske storbanken Bankia fra 2010 til 2012. Bankia oppsto i 2010 med sammenslutningen av syv regionale sparebanker som vaklet med store utlånstap etter eiendomskrakket i landet i 2007-2008. Bankia ble slått konkurs og overtatt av staten i 2012. Samtidig fikk Spania innvilget et kriselån fra EUs krisefond EFSF (European Financial Stability Facility) på 100 milliarder euro (835 mrd. kr) for å redde landets bankvesen.

Flere banksjefer etterforskes

Rato er én av flere tidligere toppledere i banken som etterforskes.

Etterforskningen av Rato omfatter også utstrakt misbruk av arbeidsgivers kredittkort til å dekke personlige utgifter mens han var banksjef.

Det var den spanske riksadvokaten som ga ordre til ransaking av Ratos hjem og arbeidsplass i et forsøk på å fremskaffe beviser som kan underbygge politiets mistanker mot ham.

Rato var finansminister i den konservative regjeringen til José María Aznar fra 1996 til 2004. Etter valgnederlaget og regjeringsskiftet i Madrid, ble Rato høsten 2004 utnevnt til IMF-sjef i Washington da forgjengeren, Horst Köhler (72), ble valgt til president i Tyskland.