For Agderfylkene er årets høstferie lagt til uke 40, det vil si fra 28. september til 4. oktober.

Øverst: Tur fra Kristiansand. Nederst: Tur fra Stavanger. Ferien er for seks personer til Kypros. Foto: Skjermdump startour

— Høstferien er en av de aller mest populære ukene å reise bort. Det skyldes at mange har ferie samtidig. Da slår prismekanismen til, sier Christian Grønli, administrerende direktør i Ving.Fædrelandsvennen har sammenlignet charterturer til Syden med avreise fra Kristiansand og Stavanger i uke 40. Prisforskjellen er markant.

Kan spare flere tusen

For en familie på fire som ønsker å reise vekk i åtte netter til Kreta, koster turen omlag 44.700 kroner for fly og trestjerners hotell dersom du velger å reise fra Kjevik.

Fra Stavanger koster det rundt 26.400 kroner for én uke for to voksne og to barn på det samme hotellet. Det er en prisforskjell på over 18.000 kroner.

— Den største forskjellen er nok skoleferien. Det normale er at prisene skrus opp høyere enn i en vanlig uke hvor det ikke er ferie. Når det ikke er ferie i Stavanger, skrus prisen ned for å få fylt de ledige setene på flyet. Folk fra Sørlandet som reiser fra Stavanger kan spare flere tusen kroner her, sier Grønli.

Du kan spare flere tusen kroner på å reise fra en annen flyplass enn Kjevik til høstferien. Det skiller flere tusenlapper mellom Stavanger lufthavn og Kjevik. Foto: Tore André Baardsen

Er dere to som skal dra til varmere strøk, koster en tur til Kypros 18.636 kroner fra Stavanger med overnatting på trestjerners hotell. Samme tur fra Kristiansand er prissatt til kroner 27.465.Grønli forteller om god pågang. Allerede er flere avganger utsolgt og han forteller de har satt opp ekstra avreisefly. Han innrømmer at de velger å ta seg godt betalt for høstferien.

— Motsatt er det i en vanlig uke. Da settes prisene ned, sier han.

Økt interesse

Grønli forteller at kristiansandsregionen har hatt et veldig sterkt marked i sommermånedene. Ifølge Grønli har nesten alle ferieturene vært utsolgt.

Flere velger å feriere i utlandet til høsten. Foto: Arkiv

— Sørlendinger har vært velsignet med godt vær i mange år, og plutselig kommer det en skikkelig kald sommer. Da skal «alle» ut på tur, sier Grønli.Grønli forklarer at den kalde sommeren mest sannsynlig har påvirket pågangen til sydenturer i høstferien.

— Det gjelder flere steder i landet, ikke bare Kristiansand. Maiværet var dårlig og vi tenkte det skulle komme i juni. Sommerværet kom ikke, og det skjedde ikke i juli heller. Vi opplever derfor at folk får en økt interesse i å reise på ferie til høsten, sier han.

Tipser om alternative flyplasser

Også StarTour kan melde om stor pågang.

— Vi ser at det høye trykket vi har hatt i sommer, fortsetter inn i høsten, sier Mathias Bergendahl, informasjonssjef i Tui Nordic som omfatter StarTour.

Bergendahl forklarer at prisforskjellene kan bli påvirket av ulike faktorer.

— Destinasjon og tidspunkt for avgangen påvirker hvor mye turen koster. Vi pleier ofte å tipse kundene om at de bør se på alternative flyplasser eller reisesteder, sier Bergendahl.

Hos StarTour er Alanya et av de mest populære reisemålene om høsten, ifølge Bergendahl.

— Kypros er også veldig attraktivt, og med det stiger prisene.