— Her krymper tilgjengeligheten for hver time. Folk vil reise nå, forteller Hilde Karlsen, salgsleder i Berg-Hansen. For mange er dette den siste ferieuka. Dårlig vær gjør at folk ønsker å oppleve sommerlige temperaturer.

Hos reisebyrået Berg-Hansen i Kristiansand og Arendal har det vært hektiske dager.

Det som før kostet 10.000-15.000 må man nå betale opp mot 25.000 for.

— Vi har hatt veldig stor pågang, spesielt denne uka. Tilbudet er jo litt begrenset, ettersom folk vil reise nå. De vil gjerne ha det billig, men det begrepet har nok blitt utvidet, sier Karlsen. i fjor hadde de også god pågang, men årsaken var først og fremst at folk plana høstens ferietur. Nå vil de reise med en gang.

— I går hadde kom det et par innom som var lei av å sitte ute på hytta. De måtte ut å reise, og endte opp med en tur til 26.000 kroner, sier Karlsen, og legger til at prisene er usedvanlig høye i år.

— Folk får bakoversveis av prisene. Det som før kostet 10.000-15.000 må man nå betale opp mot 25.000 for. Folk spør om hva som har skjedd med prisene.

1038129.jpg Foto: Lier, Gunnar/scanpix

Karlsen tror prisene vil bedre seg noe, men at de ikke vil være så lave som de pleier rett før skolestart. Hos Berg-Hansen på Sørlandssenteret opplyser de om at man må opp i 30.000-40.000 dersom en familie skal reise på en ukes ferie.

Økt trafikk

Christian Grønli, administrerende direktør i Ving, forteller at de har hatt en økning i trafikken fra Kristiansand.

— Vi har solgt 25 prosent mer enn det vi gjorde på samme tidsperiode i fjor. Fra nå og fram til sommersesongen er slutt, ser vi at det er 35 prosent færre ledige seter enn på samme tid i fjor.

Ving flyr direkte til Mallorca fra Kjevik lufthavn. Grønli forteller at økningen først og fremst skyldes en dårlig sommer.

— Vi er ganske sikre på at været er årsaken. Det startet allerede denne våren, og det har vært et helt annet marked enn i fjor.

Grønli kan ikke si noe konkret om hvordan prisene er i år sammenlignet med fjoråret.

— Prisbildet er generelt høyere enn i fjor. Når etterspørselen øker, går også prisene opp.

Nesten utsolgt

Star Tour har charterrute til Kypros, og kommunikasjonsrådgiver Nora Aspengren, forteller om god pågang.

— Det er så å si utsolgt. Åtte av ti reiser er solgt nå i sommer. Vi ser at kristiansandere har vært tidlig ute med bookingen, og vinteren ser også bra ut for vår del.

Man må være raske, ellers risikerer man å bli værene hjemme

Aspengren forteller at man kan finne en og annen ferietur nå.

— Men mitt tips er at man må være raske, ellers risikerer man å bli værene hjemme. Det er ikke veldig mange turer tilgjengelig nå.

Apollo har rute fra Kjevik til Kreta, som starter opp igjen 15. august.

— På denne avgangen er det bare 40 plasser igjen. Det er en god periode for oss. Til sammen har vi 1120 plasser, og nå er kun 300 igjen. Vi merker at det har vært dårlig vær i år, forteller Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.