— For ett år siden så det veldig negativt ut. Derfor er fjorårets tall for Kristiansand og landsdelen for øvrig bare helt fantastiske. I 2014 ble det solgt 1719 boliger i Kristiansand, mot 1672 året før. Samtidig som prisene steg, gikk også tiden som boligene lå ute for salg ned, sier eiendomsmegler Camilla Stenberg Rimestad Eiendomsmegler 1 som også er leder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening.

Les også:

|

Leder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening, Camilla Stenberg Rimestad Eiendomsmegler 1, gleder seg over at 2014 ble bedre enn forventet for de som skulle selge boliger i Kristiansand eller i landsdelen for øvrig.

Hun sier at sørlandsmeglerne ved inngangen til 2014 spådde at prisene ville stå stille, og at det derfor er er ekstra gledelig med en prisoppgang på 5,9 prosent i Kristiansand. Til sammenligning steg boligprisene for hele landet i fjor med 8,1 prosent. I Oslo økte prisene med 8,7 prosent, Bergen 9,6 prosent, Trondheim 7,2 prosent og Tromsø hele 16,6 prosent.

Opp av bølgedal

Omsetningsprisen for boliger i Kristiansand har de fem siste årene økt med 10,5 prosent, mens prisene ved utgangen av desember var 84 prosent høyere enn 10 år tilbake.

— Vi hadde for noen år tilbake en prisnedgang på boliger i Kristiansand, men ser vi i et 10 års perspektiv er prisutviklingen omtrent som landet for øvrig. En tommelfingerregel er at boligprisene dobler seg i løpet av 10 år. Jeg mener det er gunstig at boligprisene stiger omtrent som inflasjonen. Det blir for mye av det gode når de for eksempel i Tromsø i fjor økte med nesten 17 prosent, sier markedssjef Dag Thomassen i Sørmegleren.

Lang liggetid

Både Kristiansand, Vest-Agder utenom Kristiansand og Aust-Agder har blant landets lengste omsetningstid. Mens boligene som ble solgt i Kristiansand i desember i gjennomsnitt hadde ligget ute for salg i 84 dager, tok det samme måned i gjennomsnitt bare 20 dager å selge boliger i Bergen. Gjennomsnittlig liggetid i desember for hele landet var 48, mens tilsvarende tall for Vest-Agder utenom Kristiansand var 96 og Aust-Agder 118. — Jeg har ingen god forklaring på at det tar så lang tid å selge boliger på Sørlandet, men det er gledelig at liggetiden hos oss går ned samtidig som den stort sett øker i landet for øvrig.

Les også:

Gode utsikter

— Det ser også bra ut for 2015. Det er mye folk på visning, og boliger som prises riktig blir solgt raskt. Jeg tror vi i 2015 kan forvente en prisstigning på 5 prosent i Kristiansand, sier Camilla Stenberg Rimestad.

Dag Thomassen ser heller ingen mørke skyer for inneværende år. Han tror liggetidene for boliger til salgs vil fortsette å synke, og tipper at boligene i Kristiansand i år vil stige mellom 2 og 5 prosent.

— Med den lave boligrenten vi nå har er det vanvittig rimelig å eie bolig. Så langt ser det ikke ut som om utsiktene til høyre arbeidsledighet og lav kronekurs har påvirket boligsalget i nevneverdig grad. Vi har allerede solgt årets første leiligheten til over 10 millioner kroner i Kristiansand, sier Dag Thomassen.

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk utgis av Eiendom Norge i samarbeid Finn.no og Eiendomsverdi. Statistikken baserer seg på salg som er formidlet av meglere og annonsert på Finn.no.