— Ja, vi legger våre prognoser opp til en prisvekst på eiendom på mellom 3 og 5 prosent i det året vi nå har begynt på. En sterkere prisvekst i de første månedene vil flate ut utover i året, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Aftenposten.

Bakgrunnen er at Eiendom Norge tirsdag formiddag presenterte fersk boligstatistikk for siste måneden av 2014. Den viste at boligprisene gikk opp med 0,3 prosent fra november til desember.

Normalt en rolig måned

Bjørn-Erik Øye Foto: Audestad, Paal

At vi får en prisøkning i desember er sterkt, det er normalt en nokså rolig måned salgsmessig sett, sier Øye.

Det er første gang siden 2003 at boligprisene har gått opp i desember måned. Korrigeres boligprisene for sesongvariasjoner, har boligprisene steget 1,0 prosent gjennom advent og jul, viser bransjeforeningen Eiendom Norges boligstatistikk.

– En boligprisoppgang på 0,3 prosent er sterkt til desember å være, noe som bekrefter trenden vi har sett gjennom hele 2014. Vi har lagt bak oss et år med en samlet vekst på 8,1 prosent, noe få mente var mulig ved fjorårets inngang, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, ifølge NTB.

Rentekrigen presser opp prisene

Inneværende år blir ikke så heftig, tror Prognosesenterets ledelse, men får god drahjelp av at flere av de store og små bankene i Norge har kuttet renten de siste par ukene:

— Vi ser jo at norsk økonomi går inn i en periode med noe lavere vekst, gjør sitt til at også boligprisveksten avtar noe. Men at bankene nå har satt ned boligrentene vil nok føre til høyere prisvekst enn om renten ikke var blitt satt ned. Det blir spennende å følge denne situasjonen. Folks antakelse om at renten vil holde seg lav også i årene fremover vil nok styre mye av folks vilje til å satse i boligmarkedet, sier Øye.

Senteret legger til grunn i sine vurderinger at bolig vil være en sikker investering i svært mange år fremover.

— Vi har underskudd på boliger, rett og slett. Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta før tilbudet matcher etterspørselen - om noen gang, sier Øye.

Mange spår videre prisvekst

Øye er ikke alene om å spå oppgang. Andre økonomer og eiendomsmeglere tror også på prisvekst i 2015. Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, tror boliger i år i gjennomsnitt blir 3–4 prosent dyrere enn i 2014. Han begrunner det med rentekuttet før jul, og et nytt ventet rentekutt i år.

— Til tross for at rentenedgangen skyldes mer negative utsikter for norsk økonomi og en forventet nedgang i konsumet, tror jeg sparepengene vil finne veien til boligmarkedet. Mange ser på dette som en investering, ikke forbruksutgift, sier han.

Prisveksten vil komme alle boligtyper til gode, mener han, men slå ut geografisk forskjellig.

— Rogaland, som har hatt sterk prisvekst i en årrekke, vil merke oljeprisnedgangen også i boligmarkedet. Boligbyggingen i Oslo har vært begrenset, og prisveksten her vil smitte over på pendlerområder i Akershus, Buskerud og til og med deler av Østfold og Vestfold, sier Bjørnstad.

Nordea spådde et kraftig boligprisfall for 2014, og en samlet nedgang på 15–20 prosent ved utgangen av 2015. Nå tror de på en snittvekst på 4,5 prosent i 2015. — Mens bankene i 2013 var veldig tilbakeholdne med å gi lån, så vi motsatt utvikling i fjor. Hovedgrunnen til at prisene vil fortsette å stige i 2015 er at bankene fortsatt vil være mer utlånsvillige, og at det kan komme ytterligere rentekutt. Vi kan se at boliglånsrentene vil være én prosent lavere enn ved inngangen av 2014, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Oljeprisfall, folks usikkerhet og økt arbeidsledighet vil kunne virke dempende på prisveksten, mener Bruce. Prognosene fra DNB Markets tilsier en forsiktig prisvekst på 2,1 prosent i 2015, før de tror på et boligprisfall på 2,5 prosent i 2016. Eiendomsmeglerorganisasjonen Eiendom Norge tror på 4-6 prosent prisvekst i 2015. ## Økning i 10 av 12 måneder i fjor

I desember 2014 ble det solgt 3.172 boliger i Norge, noe som er 12 prosent flere enn i desember året før.

Boligprisene er nå 8,1 prosent høyere enn for ett år siden.

– I 10 av 12 måneder av 2014 har det vært en oppgang i boligprisene. Trenden gjennom hele 2014 har vært et sterkt prismessig marked. Vi ser ingen tegn til nedkjøling i det norske boligmarkedet til tross for en økonomi som går mot mørkere tider, sier Dreyer.