SONGDALEN: — Alle unge som trenger å vite at det finnes flere muligheter å forvalte livene sine på kan bli skremt når de ser dette brevet. I verste fall blir de skremt til å ta livet sitt. Dessverre er selvmordshyppigheten mye større blant skjeve mennesker enn straighte, sier Esben Esther Pirelli Benestad, transvestitt og professor i sexologi ved UiA, til Fædrelandsvennen.

I midten av februar var organisasjonen Sex og politikk på besøk ved Finsland skole for å snakke om kjønn og annerledeshet. Pirelli Benestad var en av foredragsholderne, og fortalte blant annet at «Kjoler er ikke farlig. Pistoler er farlig».

Pirelli Benestads foredrag var for sterk kost for en gruppe mennesker, som sendte et offisielt brev til Songdalen skolekontor.

Sendte kritisk brev

Dette brevet sendte en gruppe voksne mennesker til Songdalen skolekontor etter skolebesøket til Esben Esther Pirelli Benestad.

I brevet, som Agderpostenførst omtalte, skriver de sju personene at professoren skal ha sagt flere ting de reagerer på. Det hevdes det at Pirelli Benestad skal ha oppfordret ungdommer til å gå med det motsatte kjønns klær, og avsluttes med følgende setning: — Vi vil at vår skepsis til dette besøket skal registreres. Vi har fortsatt demokrati i dette landet, og vi må følge samvittigheten vår og si at vi håper inderlig at det er siste gangen at han/hun er i kommunen på offisielt skolebesøk.

De som har signert brevet er en gruppe på syv personer som har samlet seg flere ganger i uka over mange år. De fleste av dem har bakgrunn i skoleverket eller helsesektoren. Noen er pensjonerte, mens resten fortsatt er i arbeid.

- Skapt som mann og kvinne

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med kvinnen som forfattet brevet. Hun ønsket ikke å kommentere det ytterligere. Men Kåre Rygg, som sammen med sin kone er to av dem som har signert det, forteller at han absolutt ikke er enig i at noen kan bli født i feil kropp.

— Vi er skapt som mann og kvinne, og det skal vi ikke rokke ved. Vi ville ikke likt det om våre barn eller barnebarn ble utsatt for å høre at de kunne være født i feil kropp, sier Rygg.

Om kritikken fra Pirelli Benestad sier han følgende:

- For meg virker det utrolig at noen vil kunne ta livet sitt fordi de føler seg som et annet kjønn. Det har jeg veldig vanskelig for å ta alvorlig.

Sårer de mest sårbare

Pirelli Benestad ble tipset om brevet av en ansatt i Songdalen kommune. Etterpå delte han det på sin Facebook-profil, hvor det vakte skarpe reaksjoner.

Elevene (f.v.) Kjersti Kleveland, Marte Træland og Rebekka Ingebretsen ved Finsland ungdomsskole fulgte godt med da Espen Ester Pirelli Benestad, professor i sexologi, ba dem reflektere over hvorfor gutter i kjoler skaper så sterke følelser. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg la ut brevet til skrekk og advarsel. Jeg tror ikke det er vondt ment, men det får vonde konsekvenser. Det er veldig viktig at de skjeve kan få en bekreftelse på at de er ok at de er seg selv, sier han.Han drar ofte på skolebesøk, men kun éi gang tidligere har han opplevd noe liknende. Da var det ei dame i Sokndal kommune i Rogaland som sto bak et liknende brev. Selv blir han ikke personlig berørt av å være uønsket av enkteltpersoner.

- Jeg synes bare det er veldig leit. De gjør noe mot de som er aller mest sårbare blant oss. Det er veldig ukristelig, sier professoren, som legger til at han ble godt tatt imot av elevene på skolen.

— Det var kjempehyggelig. De var flotte ungdommer med forskjellige standpunkt, men ingen var flaue for det og de sto for det de mente, sier han.

Rektor ikke bekymret

Rektor ved skolen, Per-Arthur Romberg Hanssen, deler ikke gruppens bekymringer.

Rektor Per-Arthur Romberg Hanssen skryter av Esben Esther Pirelli Benestads besøk på Finsland ungdomsskole. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det at Pirelli Benestad skal ha oppmuntret elevene til å gå med klær til det motsatte kjønn er feil. Jeg var til stede hele tiden og han oppmuntret ikke til det. Han forsøkte bare å ufarliggjøre det. Som han så godt sier: Kjoler er ikke farlig. Pistoler er farlig. Jeg har heller ikke opplevd at noen av guttene på skolen har kommet i kjole etter at han var her, fastslår han.

- Fantastisk opplegg

Han vil heller ikke ha noen betenkeligheter med å invitere Pirelli Benestad tilbake til skolen for å snakke med elevene.

- Han gjorde en god og profesjonell jobb. Han setter teori og forskning sammen på en måte som gjør det lett å forstå. Hele opplegget var fantastisk og elevene har sittet som tente lys.