VIKING-STABÆK 2-2

Viking har bare slått Bodø/Glimt, Tromsø og FK Haugesund på hjemmebane denne sesongen, og kun scoret mål i fire av ti hjemmekamper. Mot Stabæk scoret laget to ganger, men klarte kun uavgjort etter nærmest å ha gitt vekk to mål.

— Vi sliter med å bryte ned lag på hjemmebane, og har for lavt balltempo og for lite bevegelser. Vi skaper for få sjanser og scorer for lite mål på Viking stadion. Det er frustrerende, sier assistenttrener Ian Burchnall til Aftenbladet.

— Vi er ikke fornøyde med uavgjort hjemme mot Stabæk, men vi klarte oss mye bedre i 2. omgang. Den første omgangen ble vi feige, men vi har hatt fire kamper på ni dager, og det er tøft for en tynn tropp, legger han til.

- Hva skal dere gjøre for å prestere bedre på hjemmebane?

— Vi må ha høyere balltempo og være mer offensive. Vi må også være mer aggressive og flinkere til å sette opp kantspillerne våre, sier Burchnall.

KAMPREFERAT:

Kun fire lag er verre

Kun Bodø/Glimt, Tromsø, Stabæk og hjelpesløse Start er dårligere på hjemmebane enn Viking. De mørkeblå har scoret nest minst mål på hjemmebane av samtlige eliteserielag.

— Vi har et lag som har en klar defensiv balanse og trives best når vi ikke må styre kampene. Vi solgte en x-faktor i Suleiman Abdullahi og skaper for lite offensivt, sier Viking-trener Kjell Jonevret til Aftenbladet.

Det var solgt rundt 7300 billetter til kampen mellom Viking og Stabæk søndag kveld, men det var neppe mer enn 4000 innenfor portene.

— Det er litt som ventet. Publikum er kravstore i Stavanger. De kommer først når laget gjør det bra og kjemper høyt på tabellene. Vi er glad for alle som er her og håper selvfølgelig på flere, sier Jonevret.

- Med uavgjort mot Stabæk ligger dere midt i ingenmannsland på tabellen. Blir dere en middelhavsfarer i år?

— Ja, det tror jeg. I år blir det viktigste å redde klubbens økonomi. Jeg har troen på en brukbar høst, og vi har mange spennende unggutter på laget, svarer svensken.

Viking-trener Kjell Jonevret. Foto: Jarle Aasland

Austbø-brølerDet tok nesten en halvtime før Viking skapte noe på eget gras mot Stabæk. Kaptein André Danielsen stusset Patrick Pedersen alene med keeper, men dansken avsluttet like til side for mål.

Kun et lite minutt etter Vikings første sjanse ble Stabæks lynraske ving Ernest Asante spilt alene gjennom. Iven Austbø rykket offensivt ut og kom først på ballen. Hjemmelagets sisteskanse prøvde å heade ballen ut til sideback Kristoffer Haugen, men ballen gled av burvokterens pannebrask. Lærkula fortsatte inn mot det åpne målet, og Asante kunne enkelt sette inn kampens første mål.

0-1 sto seg til pause etter en tannløs Viking-omgang. De første 45 minuttene mot laget som før kampen lå på 15. plass er noe av det svakeste som har blitt servert av fotball på Vikings stadion denne sesongen.

Hjemmelaget manglet nøyaktighet, tempo og bevegelser offensivt mot et Stabæk som lå kompakt og satset på kontringer.

— Jeg synes vi så energiløse ut i 1. omgang. Det fantes mye rom, men vi spilte med for lite tempo. Jeg tror vi hadde 15 støttepasninger til keeper, og slikt blir det ikke mål av, sier Jonevret.

Skimmeland Aasheims første

Viking åpnet den andre omgangen i et helt annet tempo enn i den første. Laget la om til 4-4-2 med Samuel Adegbenro og Pedersen på topp, mens islandske Björn Daniel Sverrisson gikk ut på venstrekanten.

Omleggingen ga uttelling omtrent umiddelbart da Adegbenro havnet alene med keeper. Stabæk-keeper Mandé reddet mesterlig to ganger, men den andre returen havnet i beina til 20 år gamle Tor André Skimmeland Aasheim. Sistnevnte klemte til, og utlignet med sitt første mål i Viking-drakta noensinne.

Viking fortsatte å stå høyt og stresset motstanderne. Kun 11 minutter etter utligningen kom Haugen oppover venstrekanten, og fikk lagt inn til Pedersen. Dansken kranglet ballen i mål, og spissens andre seriemål for de mørkeblå denne sesongen sørget for 2-1-ledelse til hjemmelaget.

Melings søte revansj

Men gleden ble kortvarig. Etter 71 minutter laget midtbanespiller Abdisalam Ibrahim et unødvendig frispark på 17 meters hold. Mannen som ikke ble satset på i Viking, Stavanger-karen Birger Meling, skrudde ballen over muren og inn i lengste hjørne. 21-åringen feiret med å hysje på hjemmefansen.

— Det var litt ekstra spesielt å sette ballen i mål. Det med at jeg hysjer på publikum får folk tolke som de vil, sa Birger Meling til TV2 Zebra etter kampen.

Viking klarte ikke å sette inn en skikkelig sluttspurt før på overtid, da Adegbenro fikk en eventyrlig mulighet til å avgjøre. Dessverre for Viking endte avslutningen i nettveggen, og dommeren blåste av.

— Det føles litt som et tap når vi kommer tilbake og går opp i ledelsen etter en times spill. Vi blir for overambisiøse og prøver for hardt å drepe kampen. I tillegg gir vi bort to mål, og da blir det tøft. Vi gleder oss til Tromsø-kampen kommende helg, for vi trives bra på bortebane, avslutter Jonevret.