Foto: Hauge Jon/Aftenposten

Direktør for Oljedirektoratet Bente Nyland sier til Aftenbladet at disse nye ressursanslagene bidrar til å øke den sannsynlige mengden olje og gass som finnes på norsk sokkel betydelig.

Bare det økte ressursanslaget tilsvarer rundt 2453 millioner fat oljeekvivalenter, eller olje og gass. Til sammenligning inneholder det tredje største funnet på norsk sokkel, Oseberg, 2373 millioner fat oljeekvivalenter.

Direktoratets beregninger viser at forventede ressurser i Barentshavet sørøst er på rundt 1887 millioner fat.

Betydelig økning

De nye ressursanslagene for Barentshavet sørøst øker anslaget for de totale uoppdagede ressursene i området med rundt en tredjedel.

— Dette øker betydningen av Barentshavet som petroleumsprovins, sier Bente Nyland.

— Det er viktig å ha i bakhånd at hvis Norge skal fortsette å være en petroleumsnasjon og opprettholde petroleumsproduksjonen, så er dette svært viktige områder.

Nyland understreker at disse tallene ikke inkluderer områdene i Barentshavet nordøst, der Oljedirektoratet skal utføre nye seismiske undersøkelser i år.Når resultatene fra disse undersøkelsene er klare, kan anslagene for hvor mye olje og gass som finnes i Barentshavet øke enda mer.

Borten Moe: — Veldig gledelig

I den åpnede delen av Barentshavet og i Barentshavet nord er forventingstallet for uoppdagede ressurser 6038 millioner fat oljeekvivalenter. Dette tilsvarer 37 prosent av de uoppdagede ressursene på norsk sokkel.

- Vår jobb er å synliggjøre hvor ressursene finnes. Nå er det opp til Stortinget å beslutte om de vil åpne disse områdene for petroleumsvirksomhet, sier Nyland.

— Men det er klart at jo mer vi finner av olje og gass, dess lenger kan vi utvide oljealderen på norsk sokkel, legger hun til.

Dersom disse områdene åpnes for petroleumsvirksomhet, er det første gang på 20 år at det åpnes nye områder for leteboring på norsk sokkel.

— De økte ressursanslagene som kommer nå er veldig gledelige. Dette betyr at norsk oljeindustri har en betydelig framtid knyttet til en videre bærekraftig utvikling av våre olje- og gassressurser, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Aftenbladet.

- Bred enighet

— Det betyr også at ressursanslagene nå er jevnt fordelt på Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Det understreker at her kommer det til å være aktivitet i både de områdene vi har holdt på i løpet av de siste 50 årene, men at vi også, med forbehold om at disse tallene stemmer, kommer til å se en betydelig sterkere aktivitet i nord enn det vi har i dag. Oljeindustrien har allerede skapt ringvirkninger i nord, men nå tror jeg vi kommer til å se enda større ringvirkninger i tiden som kommer.

Borten Moe har en ambisjon om å legge fram en stortingsmelding med forslag om åpning av disse områdene for petroleumsvirksomhet før sommeren. Han refererer til forvaltningsplanen, der det står at en konsekvensutredning blir utført med sikte på åpning av områdene for petroleumsvirksomhet.

— Jeg har inntrykk at det er rimelig bred enighet om en åpning av disse områdene blant de politiske partiene på Stortinget, sier Borten Moe.

- I høringsuttalelsene kommer det fram at flere aktører, blant annet Petroleumstilsynet har kommet med kritikk av konsekvensutredningen. Ptil sier blant annet at det ikke er gjort spesifikke vurderinger av risikofoldhold ut fra et storulykkeperspektiv. Hva mener du om det?

— Vi er ydmyke i forhold til alle uttalelser og vil vurdere dem grundig. Men mitt inntrykk er at vi har fått mest skryt og at det er ingen som trekker i tvil kvaliteten eller kvantiteten av konsekvensutredningen. Jeg mener at den danner et tilstrekkelig grunnlag for åpning.

Mer gass enn olje

Det aller meste av ressursene i den sørøstlige delen av Barentshavet forventes å være gass. Om lag 15 prosent forventes å være olje, ifølge beregninger fra Oljedirektoratet.

Til nå er det funnet mer olje enn tidligere undersøkelser tydet på i Barentshavet.

- Du vet aldri hva du kommer til å finne, sier Nyland.

-Men grunnen til at vi har tro på mer gass, er at når du beveger deg lenger øst til Sjtokman og vestover til Norvarg, er det gass. Dette handler om hvilke bergarter petroleum dannes fra. Den mest aktuelle kilden i dette området er en gassbergart.

- Hvilken betydning har det om dette er gass?

— Det betyr at du får mer gass i systemet. Gass er viktig i Barentshavet fordi det gjør at du får en annen diskusjon i forhold til hvilken form for transport du velger, enten å bygge ut mer kapasitet for LNG på Melkøya eller å bygge et gassrør til Europa. Det er helt klart at begge de beslutningene avhenger av om det er mer gass i dette området, sier Nyland.

Usikkert rundt Jan Mayen

De nye ressurstallene ble lagt fram på et folkemøte i Alta på tirsdag, der også seniorforsker Inge Berg Nilssen fra Norut var invitert for å snakke om ringvirkninger og muligheter for Nord-Norge.

Oljedirektoratet har også kartlagt mulige petroleumsressurser i havområdet rundt Jan Mayen.De forventede ressursene i Jan Mayen-området er 566 millioner fat oljeekvivalenter.

I dette området er det usikkert om det i det hele tatt finnes olje og gass, det kan bare leteboring i området avkrefte eller bekrefte. ODs anslag viser at det kan finnes så mye som 2893 millioner fat oljeekvivalenter, men det kan også vise seg at det ikke finnes noe.

Hvis det blir gjort et funn, vil usikkerheten reduseres, og de forventede ressursene i området vil øke betydelig, til så mye som 4025 millioner fat oljeekvivalenter.

Island har råderett over en del av sokkelen rundt Jan Mayen og har allerede tildelt utvinngstillatelser.