— Vi ble overrasket over at den ble lagt så langt mot nord, sier Rigmor Andersen Eide om Regjeringens nye definisjon av "iskanten".

Hun sitter i Stortingets energi- og miljøkomite for Kristelig Folkeparti.

Tirsdag morgen kom forslaget fra klima- og miljøminister Tine Sundtoft om å flytte grensen for iskanten 60-70 kilometer lenger nord. Klima- og miljødepartementet har bedt Norsk Polarinstitutt oppdatere iskanten i forvaltningsplanen for Barentshavet - Lofoten. Sundtoft poengterer at iskanten ikke er fastsatt politisk, men faglig begrunnet og basert på nyere isdata fra satellittobservasjoner.

— Min oppgave er å sørge for at miljøhensyn ivaretas, og at politiske beslutninger er basert på oppdatert kunnskap om miljøforholdene, sier hun til NTB tirsdag.

Les også:

Blir politikk

Om Sundtoft mener at definisjonen av iskanten fastsettes vitenskapelig, må hun uansett forberede seg på å forsvare den politisk.

— Jeg er glad for at Stortinget vil få siste ord i arbeidet med definisjonen. Nå håper jeg på flertall for en definisjon som tar vare på disse svært sårbare og viktige områdene, sier Rigmor Andersen Eide.

— Hvor iskanten går vil nå være et spørsmål for Stortinget, som må legge oppdatert kunnskap til grunn. Da vil grensen for iskanten komme mye lenger sør enn det regjeringen nå foreslår, sier Venstres komiteleder Ola Elvestuen.

Dermed signaliserer begge Regjeringens støttepartier skepsis til "den nye iskanten".

Stor interesse fra oljeselskapene

Omdefineringen av iskanten ble kjent noen timer før olje- og energiminister Tord Lien talte på et Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord.

Der offentliggjorde han utlysningen av alle blokkene som oljenæringen ønsket i Barentshavet.

Oljeselskapene har vist stor interesse for området.

Les også:

— Politisk, ikke faglig begrunnet

Leder Arnstein Vestre i Natur og Ungdom mener det «stinker olje» av Regjeringens forslag.

— Polarinstituttets anbefalinger er å sette grensen for haviskanten mye lenger sør enn det Regjeringen nå foreslår. Det er åpenbart at Tord Lien nå ønsker å slippe alle oljeblokker løs til industrien, sier Vestre til Aftenposten.

Også Bellona Naturvernforbundet og Greenpeace reagerer på det de mener er Regjeringens frislipp av oljeboring i nord.

Ville ellers gjerneogså sagt noe om at det er svært problematisk at Regjeringen deler ut så mangeblokker for oljeleting når de vet at all arktisk olje må ligge i bakken omverden skal klare klimamålene, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Den internasjonalt anerkjente marinbiologen Paul Wassman kritiserer også en endring av iskantgrensen i Barentshavet, skriver NTB.

- Uheldig tidspunkt

Energi- og miljøpolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Terje Aasland, stiller seg foreløpig avventende til Sundtofts forslag om å flytte iskanten. Han ser ferm til diskusjon og klargjøring både når det gjelder iskanten og nye konsesjoner.

— Jeg har sendt spørsmål til klimaministeren i dag, for å få vite om Polarinstituttet opprettholder innsigelsene mot boring i området, sier han.

Konsesjonene Lien åpnet for i dag ligger, slik Aasland tolker det, innefor områdene Arbeiderpartiet åpnet for da de satt i regjering.

— Men etter den tidf har det væørt en høringsrunde og mye diskusjon. Det har kommet mange tunge innspill, så jeg kan ikke si sikkert hva vi ville konkludert med om vi satt i regjering nå, sier han.

— Spørsmålet om havisgrensen har vært en konflikt i over et år uten at spørsmålet er blitt avklart. Regjeringen viser med dette at de har problemer med å tilpasse seg Stortinget i klima- og miljøspørsmål, sier han.

Aasland understreker at forutsigbarhet også er viktig for næringens fremtid.

  • Les også: