TRONDHEIM (adressa.no): Petter Northug kan bli fradømt førerretten for alltid. Det ble kjent da tiltalebeslutningen etter promillekjøringen ble kjent i dag. Nye opplysninger i saken kom frem, blant annet at Northug ga falsk anklage til politiet hele tre ganger.

Skistjernen skal ha forklart at det var passasjeren av bilen, og ikke ham selv, som var sjåfør.

Ikke med i boka

— Det er generelt sett alvorlig å anklage noen for et kriminelt forhold som de ikke har gjort, sier førstestatdsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Denne opplysningen om tre falske anklager er ikke tidligere kjent. Dagen etter promillekjøringen, da Northug ga et fyldig intervju til Adressavisen, innrømmet han riktig nok at han prøvde å skjule sannheten for politiet.

Detaljene holdt han imidlertid for seg selv. De er heller ikke med i den ferske boka «Northug - en familiehistorie», som kom ut i forrige uke. Den tar grundig for seg ulykken og de dramatiske dagene etterpå, fortalte både om promillenivået og hastigheten til Northug, men ikke at han tre ganger beskyldte passasjeren av bilen for å være sjåfør.

Vil ikke si om Northug løy

Forfatter og tidligere journalist, Sverre M. Nyrønning. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

— I boka har jeg ikke lagt skjul på noe viktig informasjon, sier forfatter Sverre M. Nyrønning til adressa.no.Samtidig poengterer han at det som kom frem i dag er alvorlig informasjon.

— Det jeg satt på av alvorlig informasjon står i boka, sier forfatteren, som nekter å svare ja eller nei på om Northug har løyet eller holdt tilbake informasjon også for ham.

— Denne boka er ikke skrevet som et forsvar for Petter Northug og det som skjedde 4. mai. Det er to av 16 kapitler som handler om det, poengterer Nyrønning.

Petter Northug må inn og avgi ny forklaring om hvorfor han anklaget kameraten for å ha kjørt ulykkesbilen.

Northug: - Fortsatt lei meg

På pressekonferansen i dag ble det kjent at tiltalen inneholder seks punkter. Det går på pomillekjøring, uaktsomhet, kjøring i høy hastighet, ikke overholdelse av hjelpeplikten, å ha forlatt ulykkesstedet uten å si fra til politiet og at han har forklart seg feil.

Via sin manager Are Sørum Langås kom Petter Northug med denne uttalelsen i ettermiddag:

Jeg har har i dag fått forkynt tiltalebeslutningen. Denne er i tråd med det jeg fortalte politiet etter det som skjedde 4. mai, og inneholder ingen overraskelser for meg. Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten. Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd. Tiltalebeslutningen er en ny påminnelse om de alvorlige forholdene jeg har gjort meg skyldig i. Jeg beklager igjen overfor alle jeg har sviktet, og er beredt til å ta straffen jeg blir idømt.