GEPA-0806081272 - NEUCHATEL,SCHWEIZ,08.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Nationalteam Portugal, Training. Bild zeigt Cristiano Ronaldo (POR).Foto: GEPA pictures/ Walter Luger Foto: GEPA pictures/ Walter Luger

WIEN: Du må langt ned på side 2 for å finne Østerrike på FIFAs ranking (nr. 92). Tyskland er på femteplass, men ble trykket flate og hjemover av østerrikernes iver, innsats og fandenivoldskhet i går kveld.

Én ting virker sikkert: Joachim Löws menn kommer ikke til å få det noe enklere mot Cristiano Ronaldo og hans temposterke Portugal i europamesterskapets første kvartfinale i Basel om to dager.

De er nødt til å finne tilbake til presisjonen, kreativiteten og trykket i spillet som har preget dem på gode dager.

Ellers blir det «auf wiedersehen».

Glemmer aldri Cordoba

Østerrikernes oppladning i Wien i går var massiv, og varte hele dagen. Det handlet om å fôre håpet med livskraft så lenge som overhodet mulig. Nasjonen har ikke vært bortskjemt med kamper som denne. Når sportsmagasinene bruker 20 sider på å rekonstruere en fotballkamp som ble spilt for tre tiår år siden (slo Tyskland 3-2 i Cordoba i VM 1978), er vel det meste sagt. (Men, ja, kanskje gjør vi det samme før EM i 2028. Da er det 30 år siden vi slo Brasil...)

Tyskerne var nær ved å punktere hele den gigantiske ballongen av følelser etter bare fire minutter. Det er godt mulig Mario Gomez er en god spiss, men han har fortsatt til gode å vise det i EM. Bommen hans på åpent mål fra 60 centimeter etter Miroslav Kloses raid og innlegg, hadde høy kavalkadefaktor.

Likevel, det stinket rått parti.

Men lukten ble borte.

Ble vist vekk

For Østerrike spilte med den galskapen fullstendig nederlagsdømte lag som ikke har all verden å tape fra tid til annen klarer å hente frem. Forsvarsspillet var på grensen til gambling, de laget frispark etter frispark over hele banen, men var respektløse, fulle av hjerte og sjel, og hele tiden truende.

De frustrerte motstanderne, og de frustrerte Tyskland-sjefen Joachim Löw på sidelinjen. Fem minutter før pause ble han vist opp på tribunen, sammen med kollega Josef Hickersberger. Löw stirret på fjerdedommeren som om han var på audition til en nyinnspilling av «Gudfaren», men gikk til slutt og satte seg på ærestribunen sammen med statslederne Angela Merkel og Alfred Gusenbauer.

Ballack-kanon

Fire minutter etter hvilen spratt han opp av stolen sin, brølende av glede, og high-fivet med den tidligere tennisstjernen Boris Becker. Over fem omganger med EM-fotball måtte spilles før en annen tysker enn Lukas Podolski klarte å score, men for et mål!

Tyskland hadde fått ett av sine mange frispark, denne gangen fra 25 meter. Michael Ballack viste hva han er laget av da han hamret ballen opp i nettaket bak Jürgen Macho.

Østerrike måtte ha to for å nå kvartfinalen, og lot seg ikke knekke, men kvalitetsforskjellen på lagene ble tydeligere og tydeligere. Den tyske delen av den fullsatte Ernst-Happel-Stadion lo hånlig da vertene begynte å mate sidelinjene med helt meningsløse langpasninger.

De kunne fort satt latteren i halsen, for nesten-laget Østerrike var med hele veien inn, skapte sjanser, og selv om det bare scoret ett straffemål, forlot arrangørene mesterskapet oppreist, med hodet hevet.

Det hadde ikke så mange trodd på forhånd.