— Jeg er veldig spent og gleder meg veldig. Jeg er jo ikke akkurat så veldig erfaren, så det er med ydmykhet jeg går til jobben. Men dette blir et lagarbeid, sier Handeland.

Margrethe Handeland (Sp) blir ny ordfører i Hægebostad. Bildet tok hun av seg selv onsdag kveld og sendte til Fædrelandsvennen fordi vi ikke hadde henne i arkivet. Foto: Privat

Tirsdag kveld ble Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti enige om ordførervervene og formannskapet. Det betyr at Handeland vil bli ny ordfører i den hittil svært mannsdominerte bygda.Varaordfører blir Lars Terje Grostøl (Frp).

— Formelt konstitueres vi 6. oktober, sier Handeland.

En kvinne

I forrige periode var det kun en kvinnelig politiker i kommunestyret i kommunen, og hun trakk seg i forkant av valget. Men valgresultatet i år viste at fem kvinner ble stemt inn, inklusive Handeland.

Hun fikk flest personstemmer og Senterpartiet ble også største parti i kommunestyret.

Veldig flott

— Det var veldig flott. Det var jo ikke akkurat planlagt at det skulle bli kvinnelig ordfører, men jeg synes det er veldig flott at vi har fått litt bedre kjønnsbalanse, sier Handeland.

Hun har sittet i styret i Senterpartiet i Hægebostad noen år, og har vært vararepresentant til kommunestyret i to perioder. Utover det er hun et ubeskrevet politisk blad.

Ubeskrevet

Så ubeskrevet er hun at det onsdag kveld ikke var mulig å oppdrive bilde av henne i Fædrelandsvennens rikholdige arkiver.

Det politiske samarbeidet som gav henne ordførerkjedet, innebærer også en felles politisk plattform. Innholdet i den er ikke detaljert formulert ennå, men Handeland er klar på at kommunens skakkjørte økonomi er den viktigste saken i kommende periode.

— Vi må få kontroll på forbruket og balanse i økonomien, sier hun.

Veterinær

36 år gammel er hun, og jobber fulltid som veterinær i Hægebostad. Hun er gift og har tre barn. Allerede onsdag kveld hadde hun kommet seg av gårde på en lenge planlagt ferie til vestlandet.

Dermed må den politiske veteranen i kommunen, den sittende Høyre-ordfører Ånen Werdal, overlate klubben til den kvinnelige nykomlingen. Han ble valgt til ordfører i 1999 og tok en ny periode fra 2003, stilte ikke til valg i 2007, men stilte i 2011 og ble valgt til ordfører igjen.