— Mange tar det hardt og skjønner ikke at de selv er blant de som må gå, sier Asbjørn Michailoff Pettersen, hovedtillitsvalgt for de Nito-organiserte i MHWirth.

Fædrelandsvennen treffer Pettersen og hovedtillitsvalgt Jannicke Sommer-Ekeund for de Negotia-organiserte ved hovedkontoret på Dvergsnes samme dag som beskjeden om de 220 oppsigelsene i Kristiansand kom.

Varslet i september

— Som annonsert 21. september vil MHWirth redusere sin bemanning med mellom 500 og 800 ansatte og innleide globalt. For organisasjonen vår i Norge vil dette betyat cirka 300 fast ansatte får innkalling til drøftelsesmøte i dag. Av disse er cirka 220ansatt i Kristiansand, skrev hr-direktør Bjørg Hansen i en e-post til Fædrelandsvennen tidligere på dagen.

Drøftingssamtaler

— Vi begynner med innkallinger til drøftingssamtaler i dag. I møtene går man gjennom grunnen for at dette skjer, og de innkalte møter avdelingsleder og noen fra hr sammen med en tillitsvalgt eller annen person de stoler på, forteller Pettersen.

— Så er det viktig å få med at oppsigelsene er grunnet i bedriftens forhold og ikke er relatert til de ansattes innsats, legger Sommer-Ekelund til.

En tung dag for de ansatte, mener Jannicke Sommer-Ekelund og Asbjørn Michailoff Pettersen, hovedtillitsvalgte for henholdsvis de Negotia- og Nito-organiserte ved MHWirth. Foto: Sondre Steen Holvik

Oppsigelser gjeldende fra februar

Oppsigelsesbrevene vil etter drøftingssamtalene gå ut 31. oktober og blir dermed gjeldende fra 31. januar for de aller fleste.

— En kombinasjon av ansiennitet og kompetanse er hovedkriteriet ved utvelgelsen av hvem som må gå. Aldersmessig går det fra de helt unge til ansatte i 60-åra, forteller Sommer-Ekelund.

30 takket ja til gavepensjon

Utover de 220 oppsigelsene som ble annonsert mandag, har det også blitt gitt tilbud om gavepensjon til ansatte over 62 år. Nærmere 30 ansatte skal ha takket ja til tilbudet.

— Etter at nedbemanningen er gjennomført, vil det være cirka 820 ansatte i Kristiansand, 1100 i Norge og 2500 globalt. I tillegg har vi ennå cirka 50 innleide konsulenter i Norge, men de aller fleste kontraktene avsluttes i løpet av året, opplyser Bjørg Hansen også.

I de tidligere kuttrundene i år har 200 ansatte i Norge blitt sagt opp, 100 av dem i Kristiansand. I tillegg har 200 av de totalt 250 innleide konsulentene som har fått terminert sine kontrakter, hatt tilhold i Kristiansand.

- Behersket trykket

— Hvordan er stemninga på huset?

— Behersket trykket, svarer Pettersen.

— Noen har vært mentalt klare for oppsigelsene, mens andre får sjokk når de får beskjeden, legger Sommer-Ekelund til.

Ifølge de tillitsvalgte har også 10-15 stykker sagt opp selv og fått nye jobber.

— Vest-Agder er vel den regionen som er hardest rammet i forhold til folketallet. Ser vi mot østlandsdistriktet er det noe lysere der, sier Pettersen.

- Frykelig mye følelser

Ingen av de MHWirth-ansatte Fædrelandsvennen traff på Dvergsnes ville stå fram i avisen. To av dem vi traff sa likevel følgende:

— Det er fryktelig mye følelser ute og går her nå. Det er mange flinke folk som forsvinner i denne runden, sier den ene, og forteller at det er tredje gang han er med på en tilsvarende nedtur.

- Støtte, hjelpe og rettlede

— Jeg ble sagt opp i dag, men får bare satse på bedre vær. Det er ikke noe annet å gjøre, sier den andre.

De tillitsvalgte har allerede hatt flere ansatte innom kontorene sine etter oppsigelsene ble varslet.

— Noen lurer på hvorfor akkurat de ble valgt ut. Andre på hva som skjer videre, forteller Sommer-Ekelund.

— Vår jobb er å ivareta medlemmene gjennom å støtte, hjelpe og rettlede dem. I noen tilfeller bare være der, sier Pettersen.

- Frykter flere kuttrunder

— Dere er i gang med tredje kuttrunde i løpet av et år. Frykter dere flere?

— Jeg frykter det, men håper man har studert markedet så bra at det blir den siste. Så spørs det hvor lenge nedturen varer, svarer Pettersen.

— Er dere bekymret for selskapets eksistens?

— Nei, kommer det kjapt fra begge tillitsvalgte.

— Vi har fått kontrakt på en god del studiejobber som kommer i forkant av store prosjekter. Oljeprisen har steget litt, og dersom oljeselskapene begynner å få tilbake troa, kan det fort skje ting, avslutter Pettersen.

Administrerende direktør i MHWirth, Roy A. Dyrseth, tror markedet nå er på bunnen og at det gradvis vil bedres fra årsskiftet 2016/-17.

— Er på bunnen nå

— Jeg tror det kommer en bedring i markedet om ett til to år. Vi er på bunnen nå, sier administrerende direktør Roy A. Dyrseth til Fædrelandsvennen.

Om dagens nedbemanning av 220 ansatte på MHWirth i Kristiansand har han følgende kommentar:

— Nybyggmarkedet har forsvunnet de siste par årene, så dette er en justering i forhold til nye kontrakter som har tørket ut. Vi har fortsatt en base av over 80 rigger med MHWirth-utstyr i drift, sier Dyrseth.

— De ansatte har det tungt i dag. Hvordan er stemningen hos ledelsen?

— Det er tøft, men nedbemanningene er selvfølgelig med på å styrke selskapet på lang sikt.

- Gradvis bedre fra årsskiftet 2016- 17

— Så du ser lyset i tunellen?

— Absolutt, vi har tatt gode grep som har styrket kompetansen og selskapet for framtidig vekst og markedsandeler. Vi mener markedet gradvis vil bedre seg fra årsskiftet 2016/17. — Er dette siste store nedbemanningsrunde?

— Dette blir nok siste store kuttrunde. Får vi nye kontrakter, iverksetter vi kompenseringstiltak, hvis vi ikke får det blir det normale justeringer, svarer MHWirth-sjefen.