Ocho Rios, Jamaica

Mellom gylne strender, regnskog og brusende fossefall har James Bond — og hans skaper - satt spor.

«Bond iakttok den grønne øya som stakk opp som en skilpadde i horisonten. (...) Der var de over nordkysten, hvor millionærvillaene hadde skutt i været som paddehatter. De krysset de høye fjellene i innlandet.»

Jamaica er stedet hvor eventyret om James Bond begynte, som et lite stykke britisk kolonihistorie. Her ble Dr. No , starten på historiens lengstlevende filmserie, innspilt for 50 år siden, samme år som landet ble selvstendig stat. Det var også her at forfatteren Ian Fleming gjennom 12 år fra 1953 skrev spionromanene om James Bond, som han i begynnelsen sogar omtalte som «Mannen fra Jamaica».

«Småbruk lå strødd utover dalsidene og i rydninger i urskogen, og elv og stryk glitret som gylne bånd i solnedgangen. (...) Bonds hjerte svulmet ved synet av den skjønne øya, som er en av de mest fruktbare i verden.»

Som kopier av en Bond-dame

En venninnegjeng fra New York fryder seg på GoldenEye, Ian Flemings gamle feriested, som nå er blitt resort i luksusklassen, i Oracabessa halvannen mil øst for Ocho Rios. I bassenget som er formet som et svært øye, skrider de gang på gang opp av vannet, som kopier av Ursula Andress i Dr. No .

— Vi har reist hit for å feire bursdagen min, sier Jane Aiello.

— At vi har reist nettopp hit er fordi jeg liker alt det Chris Blackwell har gjort, både på dette stedet og andre områder.

Vi kjenner igjen navnet. Chris Blackwell er plateprodusenten som gjennom Island Records gjorde Jamaicas største sønn, Bob Marley, kjent for en hel verden. Det var han som kjøpte GoldenEye etter Flemings død,

— Det er noe veldig miljøtilpasset og jamaicansk over stedet og stemningen han har skapt her, fortsetter Jane.

— Vi bryr oss ikke om James Bond og Ian Fleming-greia.

— Å, gjør vi ikke? utbryter Mina White og får med seg de andre jentene i et protestkor.

— Jeg bryr meg om Bond. Veldig.

— Men det er ikke derfor vi er her. Eller er det?

Ikke for hvem som helst

Stedet er godt skjult. Tre ganger hadde vi kjørt frem og tilbake gjennom den fredsommelige landsbyen, før vi oppdaget det anonyme skiltet ved en høy mur og gitterport: «GoldenEye». Vakten gransket oss nøye før hun slapp oss inn. Sånn må det være, mener Jenny Wood, resortens engelske direktør. Her betaler gjestene for vern om privatlivet.

Skogen er så tett at vi knapt skimter den gamle villaen Fleming selv ga navnet. På en klippe over Det karibiske hav ligger den med en privat, liten strand under. Fleming tegnet huset selv, med svære panoramavinduer uten glass for å suge inn utsikten og duftene til alle døgnets tider. Huset er pusset opp, og med fem soverom leies herligheten ut for 30.000-50.000 kroner døgnet, avhengig av sesong. De som leier får da nyte noen spor av den gamle eier; både i den svære stuen og i soverommet ruver gamle skrivebord, klassiske i mørkt tre.

— De er Flemings, ved dem satt han og skrev. Enten her eller ved den åttekantede baren han bygde litt lenger borte, sier Jenny Wood. - Fleming kom hit første gang som etterretningsoffiser under krigen, og likte området så godt at han ville tilbake. Det gjorde han i 1946 og bygget villaen. Da var det ingenting her, bare villmark, bushland. Det han likte her var naturen, lydene og fargene, roen og dramaet ved å bo ved havet.

«Et strålende vakuum av en jamaicansk ferie», kalte Fleming det. I den britiske kolonien minglet han med andre britiske og amerikanske kunstnere og kjendiser. Ikke minst vennen, skuespilleren og forfatteren Noël Coward som bygde sitt Firefly noen kilometer bortenfor. Og i dette miljøet ble James Bond «født».

Idyllisk lagune

Ved Flemings gamle utebar har resorten nå en restaurant og lounge dekorert med gamle bilder fra Flemings og Bonds liv. Busklandet er pyntet på. Under oss ligger en bukt med gyllen sandstrand, basseng i havkanten og en palmekledd, kunstig øy i vasseavstand. En lagune som utvider seg inne i regnskogkanten. Det syder av stillhet. Her tråkker ikke turister i hverandre. Etter en utvidelse for to år siden dekker resorten 65 dekar, mens antallet boenheter er beskjedne drøyt 20 i form av spredte bungalower og små villaer, mange med egne verandabrygger og kajakken liggende klar for padletur i solnedgangen. Eksotisk og luksuriøst.

— Fleming ga stedet navn og historie. Spør du jamaicanerne, er det mange som ikke engang vet om Fleming og James Bonds forbindelse til Jamaica. Langt fra alle våre gjester kommer hit på grunn av Ian Fleming, men endel gjør det. For Bond-entusiaster, og dem er det mange av rundt om i verden, er sammenhengen viktig, sier Jenny Wood.

Turistlandet i nord

Det Bond'ske ferieanlegget er ikke alene der det ligger i den delen av Jamaica som tiltrekker seg flest utenlandske turister. Langs nordsiden av øylandet, fra Negril i vest til Port Antonio i øst, hvor landskapet blir villere desto lenger øst du kommer, lokker strender, livlige fossefall og rolige elever i ly av regnskogen som strekker seg ned fra fjellene. Tallrike store og små, dyre og rimeligere, ferieanlegg har slått rot ved strendene. Og Jamaica-farere som ikke tyr til slike steder, farter gjerne rundt på egen hånd på jakt etter rastafarikultur og reggaemusikk mellom småbyer hvor den søte duften av for oss forbudte vekster sjelden er fjern. Eller de kommer på den trygge måten, som cruisepassasjerer, til Montego Bay, Ocho Rios og den vakre småbyen Falmouth, som i fjor ble kåret til verdens beste cruisehavn. Også cruisepassasjerer kan oppleve en bit av Jamaica gjennom et landligge eller to. Det finnes flust av utflukter.

Vi hører elleville hyl av begeistring på lang vei. Dunn's River Falls like utenfor Ocho Rios anses som Jamaicas største turistattraksjon. Enhver James Bond-fan har sett dem; Sean Connery og Ursula Andress klatret i de 180 meter høye vannfallene for 50 år siden. Nå inntar hærskarer av turister naturparken hver dag for å klatre opp strykene. Opp fossen, fra stein til stein, leder elveguidene besøkende gjennom fuktige utfordringer året rundt. Stedmore Gibbs elsker jobben, synes den gir mening.

— Jeg har vært guide her i 22 år. Faren min var guide her før. Dette passer for en som elsker å være sammen med mennesker og ta vare på dem. I forrige uke hadde jeg med en gruppe med både israelere og palestinere opp vannfallet. Der gikk de sammen med meg, hånd i hånd og hjalp hverandre opp. Sånn er det, her er alle like. Dette er «peace making». Alle kommer som de er, holder hverandre i hendene, og hjelper hverandre gjennom fossefallene.

Den forbudte stranden

Ikke alle attraksjoner er like tilgjengelige. Ikke langt unna ligger Laughing Water Beach, stranden hvor en av Bond-filmenes mest legendariske scener, der Ursula Andress som Honey Rider trer opp fra havet for sitt første møte med James Bond for 50 år siden. Mange er de som vil besøke stranden, men blir møtt av høyre murer og beskjed om at stranden er stengt for offentligheten. Turistbåtkaptein Tony i Ocho Rios har intet imot en privattur sjøveien.

— Over there, roper Tony og peker mot bauksittanlegget som ruver på havnen i Ocho Rios. - James Bond. Der filmet de Dr. No , you know. Og der borte ligger Dunn's River Falls, og ved neste fossefall bodde Mick Jagger lenge, Rolling Stones, you know, men nå har han solgt eiendommen.

Kaptein Tony peker og forteller. Etter en halvtimes båttur vokser en lang, gyllen strand i synsbildet.

"Hele scenen, den øde stranden, det blågrønne havet, den nakne piken med det lyse, våte håret, minnet Bond om et eller annet. Han lette i hjerneklisteret. Jo, nå visste han det, Botticellis Venus, sett bakfra. Hvordan var hun kommet dit?"

— Laughing Water Beach, sier Tony

Stranden strekker seg noen hundre meter på hver side av et idyllisk, lite fossefall. Vi øyner et par, tilsynelatende alene, som to stjerner i intimt møte på samme sted for 50 år siden. Tony lar vaktsom båten gli nærmere. De to unge vokser til et brudepar som poserer for en bryllupsfotograf. I bakgrunnen mingler festkledde gjester.

Sånn er det. Innspillingssteder for Bond-filmer tiltrekker seg dem som vil ha minneverdige øyeblikk for fremtiden. Steder over hele verden kjemper for å få bli arena for Bond-scener. Markedsføringsverdien er høy, og tiltrekningskraften stor.

Men Jamaica var først.