Han var med på å evaluere forrige OL, noe som førte til visse organisasjonsmessige endringer i Olympiatoppen, som også fikk ny sjef.

— Den evalueringen og omleggingen av Olympiatoppen jeg var med på, vil nok ta noe tid. Resultatene kommer ikke umiddelbart. Når det gjelder de som skal være med i Rio-OL, så la de treningsgrunnlaget for mange år siden, i alle fall fem, seks, sju år, sier idrettspresidenten til NTB.

Han ser fram til sommerlekene i Rio, for rent idrettslig er OL det aller største for norsk idrett. Riktignok skal Norge også arrangere Ungdoms-OL i Lillehammer til vinteren, men det kommer selvsagt ikke opp mot Rio, idrettsfesten framfor noe i 2016. — Oppsummert veldig raskt, så tror jeg vi står foran et spennende OL. Toppidrettssjefen har sagt noe om en målsetting som skal være bedre enn London, og det må det i alle fall være, sier idrettspresidenten med ettertrykk.

«Best ever»

Tvedt gir uttrykk for at han har større tro på norsk suksess i Paralympics enn i det ordinære OL i Rio. Han vet at det skal mye til for norske utøvere å hevde seg blant verdens aller beste atleter. Noen stor gullfangst kan ikke norsk idrett regne med.

— Når det gjelder Paralympics, tror jeg vi kommer til å levere «best ever». Der ser jeg at både utøvere og særforbund har jobbet systematisk. Noen har vært utrolig flinke, og det er snakk om idrettsutøvere som trener like mye som de gjør de som skal være med i vanlig OL, forteller Tvedt til NTB.

Men uansett hvordan man ser det, er det i OL at oppmerksomheten og interessen er størst.

— Vi har golf, vi har Henrik Christiansen i svømming som gikk fra å være verdens dårligste fotballspiller til å bli en av verdens beste svømmere. Det er morsomt, og det illustrerer litt om den norske idrettsmodellen, sier Tvedt.

Kampen for finansieringen

Idrettspresidenten legger ikke skjul på at den aller største utfordringen rent politisk i 2016 blir å slåss for det norske finansieringsmodellen. Han varsler kamp mot de utenlandske spillselskapene.

— Vi må forsvare enerettsmodellen, og det gjelder ikke bare pengene, men faktisk hele modellen som ligger til grunn for norsk idrett. Der frivillighet og dugnad er viktig, og der kommuner og fylker er våre største sponsorer, sier Tvedt til NTB.

Han forklarer at det står om eierskapet til idretten. Det er altfor mange som forsøker å få et eierskap for å lage kommers rundt idretten, mener han.

— Vi har en modell som norsk idrett er bygget på som er unik i verden. Ingen andre har noe tilsvarende, og vi skylder våre 1,2 millioner medlemmer å kjempe for denne modellen, er idrettspresidentens klare mål ved inngangen til et nytt år. (©NTB)