Statistikk og nøkkeltall fra Finans Norge for 2018 viser at det ble meldt inn 400.000 større og mindre erstatningstilfeller på boliger (naturskader kommer i tillegg). Anslått erstatning i 2018 var i underkant av 9 milliarder kroner. De største erstatningsutbetalingene etter skadetype i 2018 var etter brann med ca. 34 % og etter vannskader med ca. 33 %.

En vanlig boligforsikring er noe man må tegne, og noe også bankene forlanger dersom man skal låne til kjøp av egen bolig. Da må valg av forsikringsselskap fylles inn i lånedokumentene.

Hos de fleste forsikringsselskapene har de forskjellige typer boligforsikringer. En utvidet Pluss løsning kan blant annet dekke råte- og insektkader og følgeskader etter håndverkerfeil.

Det er også viktig å vite at en vanlig boligforsikringer normalt også dekker rettslig erstatningsansvar for skade på en annen person eller andre ting, eksempelvis hvis en trampoline blir tatt av vinden og skader eiendeler på naboeiendommen.

Forsikringene har også dekning hvis eier er part i en tvist. Da dekkes utgifter til advokat, sakkyndige, retten og vitner. Her er det normalt maksgrenser for dekning, så de bør sjekkes ut.

Har man hytte ved sjøen vil det også være mulig å forsikre fastmontert brygge, noe som fort kan være lønnsomt da vi jo ser naturskader mange steder.

Når man inngår avtale om kjøp av forsikring så avtaler man også de egenandeler som man vil og kan ha på de forskjellige forsikringene.

Innboforsikring

Innboforsikring kan tegnes gjennom alle forsikringsselskapene. Leilighetsbygg har i dag en felles bygningsforsikring hvor man har forsikret bygningskroppen og tomten, samt innvendige løsninger også i hver leilighet – som eksempelvis kjøkkenskapene.

Men denne forsikringen har ikke dekning for det innbo som hver beboer selv har i egen leilighet. Dette gjelder alt som ikke er fastmontert som eksempel klær, elektronikk, løse hvitevarer, møbler, sykler, kunst og den dyre bunaden. Flere og flere tegner også nå innboforsikring med utvidet uhellsdekning hvor man kan få dekning hvis man for eksempel skulle være uheldig å miste PC-en på det flislagte golvet. En slik «uflaks-forsikring» er alltid godt å ha når uhellet første er ute.

Hvor stor forsikringssum trenger man da?

Det er stor sannsynlighet for at du eier mer enn du tror. Finans Norge har en innbo-kalkulator som man kan bruke for å få et overslag over hvor store verdier man har av innbo og hva man bør ha som veiledende forsikringssum.

Det er også viktig å vite at man som registrert student hvor man har folkeregistrert adresse hos sine foreldre, så er man ofte dekket av foreldrenes innboforsikring. Dette kan da være lurt å sjekke opp i når man flytter på hybel.

Flytteforsikring

En annen forsikring man kan tegne er flytteforsikring. Dersom man benytter flyttebyrå til en slik tjeneste er det viktig å sjekke at flyttebyrået har tegnet en slik forsikring. Dersom man flytter selv kan man få tegnet en slik forsikring, gjerne i det forsikringsselskap man allerede er kunde. Mange forsikringsselskaper har flytteforsikring inkludert i innboforsikringen, men det kan være lurt å sjekke dette.