MAGNUS CARLSEN-ALEXANDER GRISJTSJUK 1-0

Magnus Carlsen har slitt stort i Norway Chess denne uken. Søndag slo han imidlertid tilbake med en varemerke-seier over Alexander Grisjtsjuk.

Ekspertene mente russeren hadde fått en veldig komfortabel stilling, men så vartet verdensmesteren opp med noen kreative trekk. Til slutt bukket Grisjtsjuk under for tidspresset, og Carlsen styrte inn til seier.

— Dette var Magnus på sitt beste, sier Carlsens tidligere læremester Simen Agdestein i TV 2-studio.

Carlsen var fornøyd med at han klarte å utnytte de få feilene Grisjtsjuk gjorde.

— Når jeg får noe å spille på, så er det farlig å møte meg. Det viser igjen hvor viktig det er å ta de små sjansene som oppstår. Jeg hadde én sjanse i dag til å ta initiativet, og den tok jeg, sier Carlsen til TV 2. Før søndagens parti hadde Carlsen 0,5 poeng av 4 mulige. Det var verdensmesterens dårligste start på en turnering siden Gausdal Classics i 2005. Etter seieren over Grisjtsjuk fortalte han hvordan han hadde opplevd den uvanlige nedturen.

— Det er litt surrealistisk. Men hvis man skulle kalle det en krise, så er ikke den krisen avblåst. Jeg har fortsatt få poeng. Det er fortsatt en lang vei å gå, sier Carlsen.

Brukte 40 min. på ett trekk

Det var åpenbart før partiet at Magnus Carlsen var avhengig av å gå etter en seier, på grunn av den grusomme starten i turneringen.

Grisjtsjuk valgte å bruke siciliansk forsvar mot verdensmesteren. Det tok ikke mange trekkene før det begynte å se lyst ut for nordmannen.

Etter at Carlsen flyttet sin bonde til a4 i det 11. trekket, mente chess24.com-ekspert og stormester Jan Gustafsson at Carlsen hadde fått «alt han ville ha» ut av åpningen.

Trekket ga åpenbart hodebry for Grisjtsjuk, som brukte nesten 40 minutter på å pønske ut det neste trekket.

Lahlum: — Kreativt av Magnus

Russeren er kjent som den spilleren som oftest havner i tidsnød. Og han hadde ingen planer om å sette opp farten før det var ytterst nødvendig.

Etter 40 trekk får man påfyll av tid. Grisjtsjuk hadde på ett tidspunkt rundt fem minutter på å gjøre ti trekk.

Det var imidlertid ett problem: Stillingen på brettet så remis-aktig ut. Den franske stormesteren Maxime Vachier-Lagrave, som spilte remis mot Anish Giri søndag, kalte stillingen en «drøm» for Grisjtsjuk.

Etter at Carlsen flyttet sin løper til d5 i det 30. trekket så det imidlertid lysere ut med norske øyne. Carlsen hadde lyktes med å produsere en aktiv stilling, der Grisjtsjuk potensiel ville slite tungt med å regne riktig under tidspress.

— Dette er kreativt av Magnus, sa Hans Olav Lahlum i TV 2-studio.

Grisjtsjuk var under et voldsomt tidspress, og russeren gjorde en feil i siste trekk før tidskontrollen.

Etter fire og en halv timers spill kunne Carlsen notere sin første seier for turneringen. Verdensmesteren har nå 1,5 poeng av 5 mulige. Det er bulgareren Veselin Topalov som leder turneringen med 3,5 poeng. Han kan gå opp til 4,5 poeng om han vinner over Jon Ludvig Hammer.

Mandag spiller Carlsen mot Hikaru Nakamura fra USA, som er en av verdensmesterens erkerivaler.