VISWANATHAN ANAND-MAGNUS CARLSEN 1-0

I annen halvdel av 1200-tallet stiftet kongen Magnus Lagabøte Utstein kloster nord for Stavanger.

Over 700 år senere led en annen kong Magnus, sjakkongen Magnus Carlsen, et bittert nederlag i nettopp Utstein kloster.

I det originale spillelokalet klarte ikke Magnus Carlsen å snu en negativ trend i starten av Norway Chess. Viswanathan Anand vant med de hvite brikkene.

— Det var pinlig. Etter tidsnøden trodde jeg at jeg hadde reddet meg, men jeg hadde oversett noe. Det var horribelt dårlig, sier Carlsen til TV 2. — Det er kollaps over hele linjen. Det er ikke noe mer å si enn det, legger han til.

Dårligste start siden 2005

Dermed står Magnus Carlsen med et halvt poeng av fire mulige så langt i Norway Chess. Det er nesten historisk dårlig av verdensmesteren.

Vishy Anand har tapt to VM-kamper for Magnus Carlsen, men gikk seirende ut av fredagens duell i Norway Chess. Foto: NTB SCANPIX

Sist gang Magnus Carlsen startet en turnering så dårlig var under Gausdal Classics i april 2005. Han startet også slik da han spilte sin første internasjonale turnering på Gausdal i 2001, da han var 10 år gammel.— Jeg har hatt motstandere med svart som det er mulig å tape mot. Men jeg skal gjøre en bedre innsats enn det jeg har gjort. Det har vært mange hakk for dårlig, sier Magnus Carlsen.

Verdensmesterens storesøster Ellen er forundret over utviklingen.

— Jeg får vondt inni meg. Jeg skjønner ikke hva som skjer og det gjør ikke Magnus heller, sier Ellen Carlsen til TV 2.

— Fryktelige problemer

Berlinforsvaret har blitt en svært populær åpning på elitenivå de siste årene. I andre runde av Norway Chess prøvde Carlsen berlinerforsvaret, men da gikk han på et tap for verdenstoer Fabiano Caruana.

Fredag inviterte Viswanathan Anand Carlsen til å gå inn i samme åpning, men denne gangen unngikk Carlsen varianten ved å spille sin bonde frem til A6-feltet i sitt tredje trekk.

Anand fikk et lite overtak fra et tidlig tidspunkt, men etter hvert klarte Carlsen å utligne stillingen.

Etter en periode der det så ut som at Carlsen hadde klart å utligne Anands fordel, begynte det å se mørkere ut for nordmannen.

Etter at Carlsen hadde brukt sitt 30. trekk på å flytte et av tårenen til F7, vurderte sjakkcomputeren Stockfish at Anand sto mye bedre.

— Det ser ut som fryktelige problemer for Magnus Carlsen. Han er i veldig seriøse problemer, utropte den tyske stormesteren Jan Gustafsson i studiosendingen til chess24.com.

— Vi trenger et mirakel - bra de spiller i et kloster, skrev den norske stormesteren og sjakkskribenten Einar Gausel på Twitter.

Det mirakelet kom aldri. Anand forbedret stillingen etter å ha ofret et tårn for en løper senere i partiet, og etter fire timers spill ga Carlsen seg.

Kasparov har to favoritter

Den andre nordmannen i Norway Chess, Jon Ludvig Hammer, tapte sitt parti for Alexander Grisjtsjuk fredag.

— Jeg føler meg fysisk uvel. Jeg er kvalm av eget spill, sa en skuffet Hammer etter nederlaget.

Nå er det de to nordmennene som ligger helt sist i turneringen. Hammer er nummer ni, med Carlsen som nummer ti.

Det ser mye bedre ut for Carlsens seierherre fredag, VM-rivalen Viswanathan Anand. Inderen har 2,5 av 4 poeng, og ligger dermed i toppsjiktet.

Garry Kasparov sa til chess24.com at han nå ser for seg Anand og amerikaneren Hikaru Nakamura som de to store favorittene til å vinne turneringen.

Carlsens vinnersjanser svinner imidlertid hen. Mye tyder nå på at Magnus Carlsen ender en turnering utenfor de to øverste plassene for første gang siden London Chess Classic i 2011. Søndag spiller Magnus Carlsen mot Alexander Grisjtsjuk, mens Hammer møter Veselin Topalov. Lørdag er det hviledag.