— Dette handler om at staten eier en tredjedel av verdiene på Oslo Børs i tillegg til å eie enkeltselskaper. Vi selger ikke fordi vi har budsjettproblemer i Norge, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Hun varslet onsdag det mange har ventet på: Regjeringen ønsker å ta eiendomsselskapet Entra på børs og redusere statens eierskap i selskapet.

Ved fremleggelsen av regjeringens eierskapsmelding i juni, kom det frem at Mæland ønsket muligheten for å redusere det statlige eierskapet i åtte selskaper, blant annet Flytoget, SAS og nettopp Entra. Det har også vært bred politisk enighet om nedsalget i Entra, et salg også Stoltenberg-regjeringen åpnet for i 2011. Bakgrunn:

Vil ikke eie

Begrunnelsene for å redusere statens eierandel i næringslivet har mange i opposisjonen imidlertid reagert på. Jonas Gahr Støre har sagt til Dagens Næringsliv at Regjeringen er «drevet av ideologiske hensyn». SV og Senterpartiet har argumentert likt, og er sterkt imot salg av statens aksjer i flere av selskapene Regjeringen nå vil legge ut på markedet.

— Jeg lever godt med anklager om å være ideologisk. Politikk handler om ideologi. Dette handler om å snu spørsmålet. Vi må heller spørre «Hvor og hvorfor skal staten eie?», ikke «Hvor og hvorfor skal staten ikke eie?», sier Monica Mæland. - Men dere anfører jo en prinsipiell begrunnelse for hvorfor dere vil redusere statens eierandeler. Hva er den forretningsmessige eller strategiske gevinsten av dette nedsalget?

— Vi har en politisk begrunnelse. Dette handler om å skape maktspredning, få et mer mangfoldig eierskap og invitere andre eiere inn. Staten er en veldig dominerende eier i norsk næringsliv, og det ønsker vi å gjøre noe med.

Penger til forvaltningen

- Så dette politiske argumentet er viktigere enn de inntektene de statlig eide selskapene bringer inn til staten?

— Ja, vi driver ikke med plassering av formue når vi eier i selskaper. Vi eier også selskaper som ikke går så bra, fordi vi mener det er gode politiske grunner til det. Hydro har jo for eksempel ikke hatt veldig god avkastning de siste årene, men det er et spesielt selskap. Entra er ikke slik. Her mener vi det ikke er spesielt gode grunner til at staten skal eie.

- Entra-salget vil gi store inntekter inn. Hva tenker du å bruke pengene på?

— Vi selger ikke fordi vi har budsjettproblemer i Norge, det har vi aldri ment. Alle statens inntekter går inn i statskassen og blir forvaltet på egnet måte.

- Så pengene herfra brukes ikke til å investere i andre selskaper?

— Nei, de går på vanlig måte inn i statens formuesforvaltning.

Kan fortsette som medeier

Mæland opplyser at det er «en reell mulighet at staten forblir aksjonær også etter en eventuell børsnotering», til tross for at regjeringen «har fullmakt fra Stortinget til å selge samtlige aksjer i Entra».

Næringsministeren kunne onsdag ikke begrunne hvorfor akkurat børsnotering er det riktige for Entra, utover å henvise til at regjeringen har kommet til denne konklusjonen etter en «grundig gjennomgang» hvor både interne krefter og eksterne rådgivere er blitt brukt.