En bredside mot koblingen alkohol og langrenn, fører ikke til endringer i første omgang.

Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund mener at langrennssporten ikke har noe problem, men at de vil til bunns i hva som skjedde på Beitostølen etter NM del 2.

Torbjørn Skogstad er leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund. Han vil nå undersøke hva som egentlig skjedde på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

— Å gjøre dette til et stort problem for langrennssporten er å dra det langt. Dette dreier seg om en begivenhet knyttet til sesongavslutningen. Forbundet tar gjerne en evaluering og diskusjon videre om det som skjer i forbindelse med denne, sier Skogstad til Aftenposten.Det var i onsdagens Aftenposten at de fire langrennsløperne Petter Skinstad, Kristian Græsli, Håkon Mikalsen og Rolf Einar Jensen, i et leserinnlegg, går til angrep på langrennssportens forhold til alkohol.

  • Her er saken hvor de fire utøverne utdyper det som skjedde på Beitostølen og hvordan de føler at alkoholen trenger seg inn i idretten:

Fuktig bankett

Det som har fått de fire langrennsløperne til å reagere er blant annet det som skjedde under banketten etter femmila på NM del 2 på Beitostølen. De mener at arrangementet var preget av fyll og at idretten har et problem når de knytter alkohol så tett opp mot et arrangement.

De fire langrennsløperne skriver:

«Vi kjenner langrennsløpere som ikke ønsker å delta på NM-banketten fordi de ikke trives på fester med mye alkohol. Da har vi ikke nådd målet om idrettsglede for alle.»

Tar det alvorlig

— Nå var ikke jeg til stede på banketten på Beitostølen, men vi tar det som beskrives av de fire løperne på alvor. Vi skal prøve å sjekke ut om det har vært noen spesielle hendelser i forbindelse med banketten på Beitostølen, sier Torbjørn Skogstad.

Petter Skinstad vil ha en verdidebatt rundt idrett og alkohol. Foto: Mette Bugge

Han kjenner seg ikke helt igjen i det bildet av NM-banketten som beskrives. Han har vært på mange NM-banketter, men var ikke til stede på den omtalte banketten. En fest som også markerte sesongavslutningen for langrennsløperne.— Det jeg vet om arrangementet er at det var lukket. Det var dørvakter som skulle avvise de som var beruset. Det hele fant sted i ordnede former. Jeg har ingen grunn til å tro at arrangøren ikke har gjort det de skal, sier Skogstad til Aftenposten.

- Kan det bli aktuelt å pålegge arrangøren av neste års NM å arrangere en alkoholfri bankett?

— Vi skal som sagt ta dette på alvor, og vi vil prøve å finne ut hva som egentlig har skjedd. Nå er det fire personer av 2–300 til stede som har uttalt seg. Vi kan ikke pålegge arrangøren på Gålå neste år å ha et alkoholfritt arrangement bare på bakgrunn av dette, sier Skogstad.

Ingen nye regler på gang

Han gjør det klart at det heller ikke vil komme noen ekstra restriksjoner fra langrennsledelsen til utøverne om alkoholbruk.

— Kanskje er det noen langrennsløpere som ikke klarer å ha kontroll. Slik er det ellers i samfunnet også. Men det skal ikke føre til at vi kontrollerer og dikterer hva løperne gjør på sin fritid. Det har vi ikke hatt tradisjon for, sier Skogstad.

Han er veldig klar på at dette er ikke noe snakk om frislepp av alkohol.

— Det skal aldri være tvil om at vi oppfordrer til moderasjon, sier Skogstad.

Ingen prinsippdiskusjon

De fire langrennsløperne som har skrevet leserinnlegg er også svært kritisk til stadig nye koblinger av alkoholbruk til skirenn. Som leder av langrennskomiteen vil han ikke ta stilling til den mer prinsipielle delen av diskusjonen.

— Dette er en type diskusjon som de som arrangerer renn tar. Det er litt utenfor det vi diskuterer i langrennskomiteen og ligger ikke på vårt bord, sier Skogstad.

  • Her er treneren som har sørget nulltoleranse for alkhohol på sine lag:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Hvor blant annet Ronny Deila og John Arne Riise diskuteres: