— Vi har en alkoholpolitikk i Norge som går på at det er Vinmonopolet som selger øl og sprit. Da er det unaturlig at utenlandske private aktører skal høste overskuddet. Det bør tilfalle statskassa, sier Jon Rolf Næss.

Han representerer Aust-Agder Arbeiderparti, et av 13 av totalt 18 fylkeslag som ifølge Klassekampen vil overlate taxfree-omsetningen på flyplassene til Vinmonopolet.

Jon Rolf Næss, ordfører i Bykle og fylkesleder i Aust-Agder Arbeiderparti, er delegat til helgens landsmøte. Der vil taxfreeordningen bli heftig debattert, etter at et helseutvalg innstiller på å fjerne den. – Det er å gå for langt, mener Næss. Foto: Kjartan Bjelland, Arkivfoto

Det er ventet debatt rundt taxfree-ordningen på Aps landsmøte i helga, når dokumentet «En helsepolitikk for vår tid» legges fram.Der foreslås det også at taxfreeordningen avvikles på sikt. Til forskjell fra partifelle Trond Blattmann i Kristiansandmener Næss det er å gå for langt.

— Taxfreesalg er en innarbeidet tradisjon, som vi ikke bare kan avvikle uten videre. Men viktigst er at det er knyttet mange arbeidsplasser til salget, og konsekvensene av å kutte det ut vil være altfor store, ikke minst for småflyplassene, sier Næss.

- Bedre kontroll

- Hva med alkoholsalget på ferjer og i fly?

— Det er i internasjonalt farvann og luftrom, og der gjelder andre lover som det er vanskeligere å gjøre noe med, understreker Næss, og presiserer at det kun er i taxfreebutikkene på norsk jord at det er aktuelt for staten å overta salget av alkohol.

Taxfreekvoten for alkohol ble endret i fjor. Nå er hele ordningen under press, og et flertall i Ap mener at staten ved Vinmonopolet bør drifte butikkene på flyplassene. Foto: Arkivfoto

— Salget skal fortsatt være avgiftsfritt, men pengene skal gå til staten og ikke de private, sier han. - Er det bedre for folkehelsa at staten får inntektene?

— Alkoholsalget, særlig på Gardermoen, har vært promotert på en aggressiv måte, mener han.

- Det at polet får ansvaret vil føre til en bedre kontroll med omsetningen og en mindre aggressiv markedsføring. Da vil forbruket gå litte granne ned, og det er bra for folkehelsa.

— Det gir også mer penger til forebyggende arbeid, sier Jon Rolf Næss.

- Skal parfyme og sjokoladesalget også bli statlig?

— Det er ikke vurdert. Alt dette er på forslagsstadiet og må utredes videre, fremholder Næss.

Viktige inntekter

Egil Thompson, konserndirektør for kommunikasjon og marked i Avinor, sier selskapets avtale med Travel Retail Norway, som står for taxfreesalget, går ut i 2022. — Før den tid vil det bli en anbudsrunde hvor vi ønsker at flest mulig konkurrerer om kontrakten. Det er bare positivt om vinmonopolet vil være med, sier Thompson.

For Avinors del kommer inntektene av taxfreesalget gjennom leieinntekter basert på omsetning, uavhengig av hvem som drifter ordningen.

Bare alkoholsalget utgjør drøye ti prosent av selskapets inntekter, rundt 1,2 milliarder kroner årlig.

Uten de inntektene sier Thompson det vil være krevende å opprettholde et landsdekkende lufthavntilbud.

— Av landets 46 flyplasser, går 39 med underskudd. Derfor er vi avhengige av overskuddet fra de som tjener penger. I den sammenheng er taxfreesalget viktig, fremholder han.

Thompson er enig i politikernes kritikk av taxfreen på Gardermoen.

— Det var i forbindelse med bygging av en ny terminal at folk ble sluset gjennom taxfreebutikken. Det var ikke bra og er nå endret på. I dag er det ikke grunnlag for den kritikken. Vi må forvalte den retten vi har til salg av alkohol på en skikkelig måte, understreker Thompson.