— Salg over taxfreedisken øker alkoholforbruket, og økt forbruk er dårlig for folkehelsa, fastslår Trond Blattmann.

Varaordførerkandidaten for Arbeiderpartiet i Kristiansand sitter i partiets helseutvalg, som har forfattet dokumentet som skal danne grunnlaget for Aps helsepolitikk i fremtiden.

Omsetningen på Vinmonopolet har gått ned etter endringen i taxfreereglene. Foto: Arkiv

Ett av forslagene er å fjerne taxfreeordningen. Det er ventet heftig debatt om saken på landsmøtet neste helg.— Skadevirkninger som følge av alkoholbruk er en av de største helsemessige utfordringene vi har, sier Blattmann, og viser til at når gjennomsnittsforbruket øker, øker også antallet som drikker svært mye alkohol.

- Økningen er ikke sunn

I helsemeldingen heter det at taxfreeordningen har fått et omfang som utfordrer norsk alkoholpolitikk, og at både klima- og helsehensyn tilsier en nedskalering av taxfreesalget. Arbeiderpartiet bør ha som mål å avvikle ordningen, anbefaler utvalget.

- Vi vet at taxfreesalget øker. Den økningen er ikke sunn, og går dels på bekostning av Vinmonopolet, som har en annen tilnærming til dette. Der handler det ikke om å selge mest mulig, påpeker Blattmann.

- Noen vil si forslaget smaker av overformynderi?

— Jeg forstår det, men politikk er også å ta upopulære valg.

- Tror du dette vil trekke flere velgere til Ap?

— Nå er vi bedt av partiet å se på hva slags samfunn og helsetjenester vi skal ha i fremtiden. Vi har valgt å fokusere på det forebyggende. Så får landsmøtet full anledning til å debattere og lande på det flertallet ønsker, sier Ap-politikeren.

Han fremholder at forskningen på området er utvetydig:

— Jo lettere tilgang, dess mer forbruk. Dess mer forbruk, jo større skader. Vi mener derfor at å føre en restriktiv alkoholpolitikk på pris, tilgjengelighet og reklameforbud er avgjørende faktorer for forebygging, sier Trond Blattmann.

- Ville blitt dyrt å reise

Helge Otto Mathisen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, sier han har forståelse for at det er en politisk oppgave å redusere alkoholforbruket i befolkningen.

Helge Otto Mathisen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, tror ikke taxfreeordningen vil bli avskaffet i overskuelig fremtid. Foto: Svein Erik Furulund, Arkiv

— Vi som er satt til å håndtere salg av alkohol, bør være veldig bevisste på det ansvaret, sier Mathisen.Han sier Color Line Ikke på noe tidspunkt har fått kritikk av måten de håndterer taxfreesalget på.

— Salg av alkohol og tobakk er ikke det første våre reisende møter. Vi ønsker like mye å fremme salg av andre varer, framholder han.

Mathisen mener mye av den kritiske holdningen til taxfreesalget skyldes den aggressive omsetningsformen av alkohol på Gardermoen. Der ble folk nærmest tvunget til å gå gjennom taxfreeområdet på vei til gaten.

— Jeg ser likevel ingen grunn til å tro at ordningen som sådan vil bli avviklet i overskuelig fremtid, sier han, og fortsetter:

- Til det er altfor mange arbeidsplasser og mennesker berørt. Uten den rettigheten vi har til å selge alkohol og tobakk på båter og fly, ville det blitt forskrekkelig dyrt å reise, sier Mathisen.

- Anser du forslaget som urealistisk?

— Nei, vi tar det i aller høyeste grad seriøst. Men jeg merker meg formuleringen om at partiet «bør ha som mål å avvikle ordningen». Sånne saker krever et omfattende arbeid, og vil ta tid å endre, om det i det hele tatt blir vedtatt.