Det har ikke vært enkelt å være ungt, lokalt talent i Start de siste årene. Årets spillerstall består av fire sørlendinger rundt 20 år. Til sammen har de spilt 487 minutter eliteseriefotball i 2013, hvorav 293 minutter har tilfalt Sondre Tronstad (18). Christian Tveit har så vidt fått sjansen med to starter, ti innhopp og 194 spilte minutter. Alain Delgado og Henrik Dahlum har ikke spilt i det hele tatt.

Arild Sandvik kommenterer.

Nå er de tre sistnevnte på vei bort, uten egentlig å ha fått sjansen til å vise hva de duger til på det øverste nivået. Kanskje skyldes dette at de egentlig aldri var gode nok, eller at ungguttene selv ikke har vært dyktige nok til å utvikle seg. Jeg finner likevel grunn til å stille spørsmål ved om Start har gjort tilstrekkelig for at de skal ta de nødvendige stegene.

Uansett hvordan Start forklarer dette, så mener jeg det betyr at de har bommet. Enten har de bommet i forhold til hvilke talenter de tok opp i A-stallen foran fjorårets og årets sesong. Eller så har de bommet i forhold til det å faktisk makte å utvikle dem til fullblods eliteseriespillere. Det hersker liten tvil om at det finnes større talenter i sørlandsfotballen enn den trioen som nå er på vei bort. Martin Ramsland er bare ett godt eksempel. Mandalitten trente med Start sist vinter og var sterkt ønsket av den sportslige ledelsen, men Start klarte aldri å lande noen avtale med MK. I stedet ble Ramsland etter hvert leid ut til 1. divisjonsklubben Strømmen hvor han nå gjør stor suksess.

Eksemplene på unge sørlendinger som har lyktes andre steder er utallige, men det nytter ikke å se seg tilbake. Det Start må sørge for nå, er at det i fremtiden satses på de rette lokale ungguttene. Unggutter man virkelig har tro på, og som får en reell sjanse. Man skal ikke bli tatt opp i Starts A-stall bare fordi stallen skal fylles opp. Får man ikke sjansen på A-laget, må man spille i 3. divisjon, og det er ingen arena for de beste 18-åringene. Da får de ingen utvikling, nærmer seg ikke A-laget, og blir sendt ut igjen like fort som de kom. Og skjer det, er det en fallitterklæring for Start.