— I første omgang dreier det seg nok mest om vedlikehold og oppgradering av utstyr som er levert i tidligere perioder. Behovet er der definitivt, fastslår administrerende direktør Anne Grete Ellingsen i Node.

Innen klyngeorganisasjonen for Sørlandets offshorerettede leverandørbedrifter til den globale olje- og gassindustrien finnes også et «Iran-nettverk». Denne tirsdagen er det nettverkssamling i lånte lokaler hos MHWirth på Dvergsnes i Kristiansand. I tillegg til et sted rundt 25 mennesker med varierende Node-tilknytning, stiller Irans ambassadør til Norge, Majid Nili, sammen med tre nære medarbeidere som steller med slikt som handelsforbindelser og visa.

Sanksjonene løftet

Bakgrunnen er åpenbar. Etter at striden rundt uran-anrikningen er løst og de internasjonale sanksjonene mot Iran løftet, åpner det seg potensielt store forretningsmuligheter i et land med 80 millioner godt utdannede innbyggere med moderat gjennomsnittsalder. Iran har også noen av verdens største olje- og gassreserver, samt et klart behov for teknologi til å utnytte de samme reservene.

— Men lett blir det ikke. Banksystemet fungerer ikke som vi ønsker og kulturforskjellene må respekteres. Men synet på kvinner i arbeidslivet er i ferd med å liberaliseres. Et tips også: Iran er svært opptatt av at ting skal være «Made in Iran». Men det holder å montere sammen utstyr i landet, forteller Ole Johan Sandvær fra Innovasjon Norge, før ambassadøren og hans følge dukker opp.

— I region preget av uro kan det nok være at Iran oppfattes som et av de mer stabile landene, bemerker Anne Grete Ellingsen overfor Fædrelandsvennen i den påfølgende pausen.

Finansiell drahjelp

Blant de tilstedeværende er også Anna Musiej Aanensen fra Eksportkreditt.

— Det er nylig inngått intensjonsavtale om en norsk låneramme på inntil én milliard euro, altså 9,3 milliarder kroner, via Eksportkreditt til iranske bedrifter som ønsker å kjøpe varer eller tjenester fra norske leverandører, forteller hun.

Ikke NOV og Cameron Sense

Blant møtedeltagerne er det ikke like mange lokale bedriftsrepresentanter som det pleier å være i Node-sammenheng. MHWirth, som har levert utstyr til Iran i tidligere tider, stiller i sine egne møtelokaler. On & Offshore Services, Mandals, MacGregor og Castor Drilling Solutions har også sendt representanter. I tillegg deltar Danske Bank, Veritas og folk fra noen mindre bedrifter. Men amerikanskeide foretak som National Oilwell Varco og Cameron Sense er fraværende. Om det skyldes USAs fortsatt noe problematiske forhold til Iran, skal ikke være sagt. Men Innovasjon Norges Ole Johan Sandvær forteller at amerikanske banker er livredde for å gjøre forretninger med Iran.

Han har eller et «fun fact» å by på:

— I juni 2015 ble produksjonsutstyr og alle rettigheter for den norske el-bilen Buddy solgt til Iran.