Iran-avtalen kan gi muligheter for norske oljeselskaper

Oslo (NTB-Monica Hägglund Langen): Oljeprisen kan synke ytterligere når sanksjonene mot Iran lettes, men det er ikke nødvendigvis dårlig nytt for alle norske selskaper, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Iran kan eksportere olje til et langt større marked enn tidligere når de internasjonale sanksjonene heves, og landet har varslet at de vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag. I tillegg kan oljen de har på sine skip, sendes rett ut i markedet. Dette vil legge ytterligere press på et allerede overdekket marked.

— Det blir kjempetøft for norsk oljeindustri, hvor den tredje runden med store oppsigelser allerede har begynt, sier Saltvedt i Nordea Markets. Samtidig ser hun muligheter for norsk oljeservice- og leverandørindustri, fordi det i Iran er mulig å tjene penger med dagens oljepris, i motsetning til i Norge.

— Iran ønsker å skru opp produksjonen raskt, men sitter ikke nødvendigvis på all kompetansen selv. De trenger norsk teknologi og kompetanse, og her har vi masse rigger og skip stående. Iran har allerede stått og trippet et halvt år, sier hun.

Oljeprisen falt fredag igjen under 30 dollar fatet, og søndag endte børsene i Golfstatene med panikkpreget nedgang på den første handledagen i den muslimske uken, blant annet grunnet fallende oljepris. Oljeprisen kommer trolig til å fortsette nedgangen mandag morgen.

— Hadde du spurt for ett år siden, var det ingen som ville trodd at den ville bli så lav som nå. Den er lav, men den kan bli lavere, sier Saltvedt. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.