Han var i utgangspunktet ikke en gang tiltenkt en plass i Russlands startellever, Roman Pavluysjenko.

Spartak Moskva-spissen ble av trener Guus Hiddink sett på som lat, småtjukk og med en livsførsel "ikke en godt betalt proffspiller verdig". Og ble videre vurdert som backup-spiss for Zenits Pavel Pogrebnjak til EM.

Men da Pogrebnjaks kneskade ikke ble leget i tide, tok Pavlyuskjenko seg selv i nakkeskinnet. Han ble kvitt de overflødige kiloene, scoret i EM-debuten (1-4 for Spania), og har siden ikke sett seg tilbake. 26-åringen er riktignok ikke toppscorer i EM, men etter hva han har vist mot Sverige og Nederland, kan han godt være det etter semifinalen mot Spania.

Flest skudd av alle

For Pavlyusjenko er mannen som kommer til flest avslutninger av alle. Og som treffer målet oftest av alle. 24 skudd har russeren fyrt av så langt i mesterskapet. Tre har gått inn, 11 har truffet mål, og to har smelt i treverket.

Til flere europeiske klubbers (derblant Celtic), og nå også Guus Hiddinks begeistring:

– Tidligere ble jeg av og til irritert over at han ikke ga mer på banen. Nå vet han at han må jobbe, og det har syntes i EM, sier Hiddink foran Spania-møtet.

Villa 16 skudd

Til sammenlikning har EMs toppscorer David Villa kommet til avslutning 16 ganger (spilt en kamp mindre), men har foreløpig vært noe giftigere, med sine fire mål.

Portugals Cristiano Ronaldo er nummer to på lista, med 20 skudd, mens nederlandske Wesley Snejder rakk å fyre av 19 ganger før han måtte sette seg på flyet hjem.

Før nevnte Villa og Luca Toni (som topper "avslutninger utenfor"-statistikken) følger på de neste plassene, med sine 16 avslutninger totalt.

Og så det også var nevnt: Roman Pavlysjenkos late dager virker definitivt å være over. Ingen har løpt mer enn spissen i EM. Godt over 140 meter har han lagt ned per minutt han har spilt. Det er om lag 16 meter mer enn nestemann på lista, Michael Ballack.

Flest avslutninger i EM:

Roman Pavlyusjenko, Russland 24

Cristiano Ronaldo, Portugal 20

Wesley Sneijder, Nederland 19

Luca Toni, Italia 16

David Villa, Spania 16

Jacek Krzynowek, Polen 14

Adrian Mutu, Romania 13

Robin van Persie, Nederland 13