Fredag legger Regjeringen frem sitt tilbud i jordbruksoppgjøret for Stortinget.

Etter det Aftenposten forstår, håper Regjeringen det er mulig å demme opp for misnøyen på Stortinget og blant bøndene med løfter om at strukturgrepepene som gjøres i år er et engangstilfelle, og at dette ikke er starten på en mer omfattende omlegging av norsk landbruk — slik mange frykter.

Dette kan gjøres ved at flertallet i næringskomiteen på Stortinget går inn for Regjeringenstilbud og effektiviseringspunkter, men legger inn merknader som forplikter Regjeringen til ikke å gjøre mer omfattende rasjonaliseringsgrep i neste års jordbruksoppgjør, skriverAftenposten.no.

- Opp til Stortinget

Dette er en løsning som er omtalt av kilder både i Regjeringen og blant opposisjonspolitikere på Stortinget. Etter det Aftenposten erfarer skal dette ha vært luftet for politikere på Stortinget.

En blåblå kilde i Regjeringen understreker at Høyre og Frp er fullt klar over at en mer omfattende omlegging av norsk landbruk ikke vil ha flertall i Stortinget, og at en slik løsning dermed kan være en utvei. Spørsmålet er om det er godt nok for opposisjonen.

Landbruksminister Sylvi Listhaug talte tirsdag ettermiddag til flere tusen sinte bønder som protesterte på plassen foran stortingsbygningen.

Hun vil ikke røpe hva hun tenker om hvordan Regjeringen skal få sitt forslag gjennom i Stortinget.

- Ser du for deg at regjeringen vil ta lik store jafs i kommende år som dere gjør i år?

— Jeg mener disse grepene er veldig nødvendige nå, så får vil komme tilbake til resten senere. Jeg kommer til å fortsette å jobbe for forenklinger og modernisering.

- Er det en løsning at man får lagt inn føringer for hva man skal – eller ikke skal – gjøre i neste års jordbruksoppgjør?

— Nå er det opp til Stortinget å behandle denne saken når vi legger den frem på fredag, så det får de ta stilling til.

- Er det ditt håp å få løst det på en slik måte?

— Min oppgave er å legge frem dette for Stortinget, så er det Stortingets oppgave å behandle jordbruksoppgjøret videre, sier Listhaug.

Håper på Venstre

For å ha flertall på Stortinget for statens tilbud i jordbruksoppgjøret er Høyre og Frp avhengige av å ha med seg minst ett annet parti.

I regjeringspartiene er oppfatningen at Venstre er mer velvillig innstilt og at det er her sjansen er størst for sikre seg støtte - eventuelt også med KrF på laget.

Venstres Pål Farstad vil imidlertid ikke love regjeringen at hans parti vil stemme for statens tilbud til bøndene.

— De kan ikke uten videre regne med det. Venstre synes i utgangspunktet ikke det opprinnelige tilbudet er godt nok, sier han til Aftenposten.

Stor avstand

I detforeløpige tilbudet fra statensom ble presentert i begynnelsen av mai, la regjeringen opp til å øke rammen til bøndene med omlag 150 millioner kroner - over én milliard mindre en det bøndene krever. I tillegg la landbruksministeren frem 30 forslag som skal bidra til å effektivisere og rasjonalisere norsk landbruk.

Forslagene provoserer bøndene, som mener regjeringens opplegg vil tvinge frem større gårdsbruk og gjøre det vanskeligere for tradisjonelle familiebruk.

Også opposisjonspartiene på Stortinget har gitt uttrykk for at de har svært vanskelig for å godta regjeringens opplegg.

Utsira-alliansen

Når Regjeringens tilbud er presentert for Stortinget, vil regjeringspartienes representanter i næringskomiteen først ha samtaler med KrF og Venstre. Det går frem av samarbeidsavtalen at disse partiene først skal prøve å finne sammen om en løsning.

Fredag gikk KrF og Venstre sammen med de tre rødgrønne partiene om å pålegge regjeringen elektrifisering av hele Utsirahøyden. Om regjeringen ikke kommer KrF og Venstre nok i møte i forhandlingene om årets jordbruksoppgjør, kan den samme alliansen av partier se dagens lys på nytt og presse gjennom en løsning regjeringen ikke ønsker seg.

Etter det Aftenposten forstår er det lite aktuelt for Stortinget å diktere en detaljert løsning om nøyaktig hvor mye penger som skal settes av til hvilke poster.

Dette er vanskelig å gjøre uten utredningskapasiteten og detaljkunnskapen Landbruksdepartementet sitter på.

Mulige utfall kan være:

  • Stortinget vedtar en ramme for landbruksoppgjøret og sier noe om innretningen. Den endelige utformingen overlates til departementet.

  • Stortinget lar budsjettdelen ligge som den er, men går inn og endrer på punktene om effektivisering av landbruket.

  • Stortinget godtar regjeringens tilbud i landbruksoppgjøret, men vedtar merknader som legger føringer for neste års landbruksopgjør.

Stortinget har også mulighet til å vedta at jordbruksoppgjøret skal løses med lønnsnemnd. Dette skjedde sist i 1979, og er etter det Aftenposten forstår en mindre aktuell løsning.

Verken KrF eller Venstres stortingsgrupper har til nå behandlet regjeringens tilbud i landsbruksoppgjøret.

Ap-plan

Arbeiderpartiet diskuterte jordbruksoppgjøret på sitt sentralstyremøte mandag ettermiddag. Der ble de enige om å ta med hele partiet på råd. Fylkeslederne inviteres nå til et stort møte om to uker, og landbrukspolitisk talsmann Knut Storbergetholder nå alle muligheter åpne.

— Det går en smertegrense, vi prøver å finne ut hvor den er. Derfor har vi også invitert alle våre fylkeslag til et møte 2. juni, for å ta dem med på råd, sier Storberget til Aftenposten.

Landbruksoppgjøret skal behandles i Stortinget tirsdag 17. juni. Det betyr at næringskomiteen må avgi sin innstilling i slutten av uken før.