Konflikten mellom bøndene og statsråden ble satt på spissen da Listhaug talte utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag. Bondeorganisasjonene har mobilisert til aksjoner landet rundt i protest mot tilbudet landsbruks— og matministeren har gitt dem i jordbruksforhandlingene. Bondelagsleder Nils T. Bjørke måtte mane sine kampfeller til å oppføre seg skikkelig før statsråden fikk innta talerstolen.

Men 3.000 sinte bønder skremte uansett ikke den ferske statsråden. Hun sto på sitt.

– Vi har gitt dere et godt tilbud, som er i tråd med Stortingets målsetting og som sikrer samme nivå på inntektsøkningen som andre grupper i samfunnet får, sa Listhaug, og viste til at rammen på statens tilbud i jordbruksforhandlingene tilsvarer en lønnsøkning på 3,5 prosent.

– Og regjeringen var villig til å gi mer, understreket hun, men utdypet verken hvor mye mer eller hvordan denne tilleggsøkningen skulle fordeles og innrettes.

Har mer å gi

Regjeringen har kommet med et tilbud i forhandlingene som innebærer visse strukturelle endringer i jordbruket – og som har som siktemål å gi større og mer lønnsomme bønder. Det medfører samtidig at de minste bøndene får forholdsmessig mindre enn de største.

Sylvi Listhaug framholder at en slik omfordeling vil gi et mer robust, bærekraftig og framtidsrettet landbruk, som vil klare å nå Stortingets mål om økt matproduksjon. Gårsdagens politikk har spilt fallitt, ifølge statsråden.

– Mange av dere som er her i dag, er enten medlem i eller stemmer på Senterpartiet. Men deres politikk har blitt prøvd de siste åtte årene. Og selv om mye går bra, er det mange piler som peker nedover. Vi importerer blant annet mye mat vi har gode forutsetninger for å produsere selv, som saue— og lammekjøtt, sa hun.

KrF skeptisk

Siden bondeorganisasjonene har brutt jordbruksforhandlingene, blir det nå opp til politikerne på Stortinget å forhandle fram et oppgjør. Og da er det på sin plass på minne Listhaug på at hun ikke får gjennomført politikken sin, hvis hun ikke har flertall bak seg i Stortinget, mener landbrukspolitisk talsperson Line Henriette Hjemdal i Kristelig Folkeparti.

– Det rent økonomiske hadde det nok vært gode muligheter for å bli enige om. Det er de store strukturendringene som er krevende, sier hun.

Før forslaget er sendt Stortinget synes KrF å være enig med regjeringen i behovet for større bønder, men uten «å ta fra de små og mellomstore».

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier til NTB at han synes Listhaug gjorde en sjeldent dårlig figur i møte med bøndene. Han tror Venstre og KrF vil sørge for at bøndene får gjennomslag.

– Venstres og KrFs distriktsrepresentanter er for kloke til å trosse denne massemønstringen, sier han.