— Så vidt jeg vet er det første gang at Den norske kirke og Human Etisk Forbund stiller opp på ei brudemesse, sier fotograf Anders Martinsen til Fædrelandsvennen.

Søndag ettermiddag var han med å arrangere bryllupsmesse på Scandic Kristiansand Bystranda. Og blant vanlige utstillere som frisører, interiørbutikker og gullsmeder, var også to nykommere: Den norske kirke og Human-Etisk Forbund.

Mange har spørsmål

-Opp imot 450 personer møtte opp på brudemessa. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på at kirka og Human-Etisk Forbund var tilstede, sier arrangør og fotograf Anders Martinsen. Foto: Richard Nodeland

— Gjennom 25 år som fotograf har jeg møtt mange brudepar som lurer på de mest selvfølgelige spørsmålene for oss som jobber med brudepar, men ikke for dem som skal gifte seg. Derfor ønsket jeg å invitere ned de tre store aktørene som tilbyr vigsel i Norge: statskirken, Human-Etisk forbund og Unitarforbundet, forteller Martinsen, som fikk positivt svar fra to av dem.- Noen måtte jo redde kirkens ære, sier sogneprest Theis Salvesen, som stilte som Den norske kirkes representant på bryllupsmessa.

— Vi vil jo gjerne at folk gifter seg, la han til.

Færre gifter seg i kirka

Andelen statskirkelige vielser de siste 20 årene har falt jevnt og trutt. I 1994 valgte 62 prosent av de nær 20.000 parene som giftet seg, å gjøre det i kirka. I 2014 hadde andelen falt til 38 prosent.

— Hva kan være grunnen?

— Generelt ser vi at kirka mister posisjoner, både når det gjelder bryllup, dåp og konfirmasjon. Når det gjelder vielser fikk vi for noen år siden en oppfordring om at disse skulle foregå i kirka. Det syntes jeg var nokså ugreit, for enkelte vil ha kirkelig vielse, bare ikke i kirkelokalet som fort kan bli for pompøst for mange, forteller sognepresten.

— Jeg har foreslått om man ikke kan gå hjem til folk for å foreta vielsen der, om brudeparet ønsker. Det tror jeg mange synes hadde vært greit, sier Salvesen, som mener det viktigste med et bryllup tross alt er å svare ja to ganger.

Brudemessa fant sted på Scandic Kristiansand Bystranda. Foto: Richard Nodeland

— Tyvetalls human-etiske vielser

Hos Human-Etisk Forbund var det heller ikke vanskelig å takke ja til å stå på bryllupsmessa.

— Det er første gang vi har blitt invitert til brudemesse, så da tar vi utfordringen og stiller opp, sier organisasjonssekretær og vigsler i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder, Vibeke Lauritsen.

Hun forteller at forbundet foretar et tjuetalls vielser lokalt i året og rundt 800 på landsbasis.

— Vi startet med vigsler nyttårsaften 2004, der tre av de totalt fire vielsene dette året fant sted i Agder, sier Lauritsen.

Livssyn i skjønn forening

Det var for øvrig lite konkurranse å spore mellom de to konkurrerende livssynene, som så ut til å ha det riktig så hyggelig der de delte bord på brudemessen.

— Jeg føler ikke Human-Etisk forbund er en konkurrent. De vier folk like godt som oss. At flere par gifter seg er det viktigste for min del, og også det beste for et samliv, sier sogneprest Salvesen.

— Jeg ser heller ikke på dette som en konkurranse. Vi er her for å informere, forsikrer Lauritsen.

Målet med livet

Det eneste som fikk fram en antydning av irritasjon, var, av alle ting, to amerikanske komiserier:

— Kona og jeg fikk fire barn som har vokst opp med Friends og Seinfeld. Målet i livet fremstilles i disse seriene som å reise verden rundt å drikke kaffe-latte til man er 35. Du kan si jeg er litt sur på de seriene der, sier en humrende sogneprest. Som for ordens skyld giftet seg da han var 24. ## 3 om brudemessa

Hva synes du om at kirka og human-etikerne stiller opp på brudemesse?

Bryllupsmesse par 1.jpg Foto: Richard Nodeland

KIRKEBRYLLUP : — Det er veldig greit å kunne få informasjon om vigsel når man er på brudemesse. Selv skal vi ha en prest som skal vie oss i Spania, og har noen spørsmål rundt det, forteller Sara Rey, som er på messen sammen med sin utkårede Markus Hagen. Bryllupet finner sted 22. oktober 2016.

Bryllupsmesse par2.jpg Foto: Richard Nodeland

KIRKEBRYLLUP : — Det er greit å få informasjon om hva de forskjellige vigselsalternativene går ut på. Det er nok ikke alle som vet forskjellen, sier Tonje Hermansen (til venstre), som selv skal gifte seg i kirka 16. juli 2016. Merethe Stordalen er med som støttende venninne.

Bryllupsmesse par 3.jpg Foto: Richard Nodeland

HUMANISTISK BRYLLUP: — Det var overraskende, men bra, at kirka og HEF sto side om side. Jeg skal selv gifte meg human-etisk i Danmark neste sommer, og hadde noen spørsmål rundt det. I Danmark har nemlig ikke Human-Etisk Forbund vigselsrett, så det medfører noen utfordringer, sier Kathrine Angell (til venstre). Her i samtale med Inger Margrete Aass (i midten) og Vibeke Lauritsen.