– De forsøkte å tvinge oss til noe ulovlig. Argentina er innstilt på dialog og enighet. Vi ønsker en rettferdig og lovlig løsning for alle våre kreditorer, sa Axel Kicillof, Argentinas finansminister på en pressekonferanse i New York onsdag, etter resultatløse forhandlinger.

Aftenposten har de siste ukene skrevet at Argentina er på randen av stupet nok en gang. Aldri tidligere har et annet land misligholdt sin statsgjeld så mange ganger som Argentina.

Bankerott

Men landet hadde en frist til utgangen av onsdag med å betale alle sine kreditorer. Siden de ikke klarte det, misligholder landet sine låneforpliktelser. Det er andre gang Argentina er bankerott på 12 år.

Argentinas president Cristina Fernandez. Foto: Victor R. Caivano

Men Kicillof avviser at Argentina er bankerott, noe kredittvurderingsselskapet Standard and Poor's anser landet for å være. Finansministeren sier pengene til utbetaling finnes, men at de er frosset som følge av en rettsavgjørelse.– Pengene er tilgjengelig. Om det var snakk om konkurs, ville selvsagt pengene ikke vært der, sa Kicillof.

Utpressing

– Argentina betaler. Landet har penger. Og det kommer til å fortsette å betale.Vi skal betale, men på fornuftige betingelser. Ikke betingelser som tilsvarer utpressing, legger han til.

Det er amerikanske hedgefond som står i sentrum av striden. De krever full tilbakebetaling av obligasjoner de kjøpte til redusert pris etter gjeldskrisen i Argentina i 2002. Etter en langvarig runde i rettsapparatet har en domstol i New York godkjent hedgefondenes krav på 1,33 milliarder dollar.

Og hedgefondene sa onsdag nei til en avtale om å få mindre tilbakebetalt.

Hardt rammet

En tidligere avtale om likebehandling av obligasjonseiere kan nå gjøre kravene mot landet mye større.

– Den argentinske økonomien vil bli svært hardt rammet av dette. Det er allerede høy inflasjon, og Argentina kan få negativ vekst i år for første gang siden 2002, sier seniorstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, til Ritzau.

Finansminister Kicillof sier en løsning på krisen kan finne sted utenom regjeringen. Og i et forsøk på å redde Argentina fra konkurs skal flere argentinske banker ha tilbudt seg å ta over kravene fra hedgefondene og betale gjelden.

Partene har ikke kommet til noen enighet om dette innen utgangen av fristen.