KRISTIANSAND: Joakim Simonsen kjenner tallene fra Folkehelseinstituttets undersøkelse om sikring av barn i bil. Til daglig er han inspektør på Kjøretøyavdelingen ved Kristiansand Trafikkstasjon. Som mange foreldre sikrer han sine to barn, Magnus (6) og Nora (2) forsvarlig når de er på kjøretur. Enten den er kort eller lang.

— Men dessverre ser vi at folk alt for ofte er skjødesløse med sikringen på korte turer. Det kan like gjerne skje noe fatalt da som på en langtur, sier Simonsen.

Mange fikk forelegg

At foreldre og besteforeldre dessverre ikke alltid sikrer barna forsvarlig, fikk han nylig bevis på. Under den nasjonale bilbeltekampanjen, som i år hadde spesielt fokus på barn i bil, ble det utferdiget mange forenklede forelegg til bilførere som ikke hadde sikret barna skikkelig.

— Hvorfor er folk skjødesløse med å sikre barn i bil, Simonsen?

— Noe kan kanskje forklares med uvitenhet, noe skyldes tankeløshet og hastverk og noen dessverre vet bedre men lar likevel være å sikre barna. Spesielt på korte turer i nærområdet, sier inspektøren som er minst like opptatt av å drive forebyggende arbeid og informere om hvordan barn skal sikres i bil, som å skrive ut forelegg og gi prikker når han er ute på kontroll.

Skuffet over taxinæringen

Under kontrollene i forrige uke ble flere taxisjåfører stanset uten at de hadde sikret barn de kjørte til skolen forsvarlig. - Det skuffet oss. Spesielt siden barnestolene var å finne i bilen uten at de var tatt i bruk, sier Simonsen.

— Vi ønsker jo det beste for våre barn. Da er det en grov forsømmelse ikke å sikre barna skikkelig, sier Simonsen.

Det er Therese Løkke helt enig med Simonsen i. Hun er butikksjef på Babycare i Kristiansand der salg av bilsikringsutstyr til barn er en stor og viktig del av omsetningen.

Hun medgir at det koster å sikre barna forsvarlig, men synes 3-4000 kroner er en liten sum for en stol som kan benyttes i flere år og som sikrer barnet forsvarlig. - Vi forsikrer jo bil og hus for langt høyere summer. Og barna er jo det kjæreste og dyrebareste vi eier, sier hun.

Tre stoler

Løkke forteller at fra et barn er nyfødt til det kan sikres som en voksen passasjer trangs tre forskjellige stoler. Og det er først og fremst størrelsen som er forskjellig.

Den første passer for barn fra de er nyfødte til ca ett års alderen. Deretter stol nummer to til barnet er fire, fem år gammelt og veier rundt 20 kilo, mens den tredje stolen passer for barn fra ca 15 kilo til 36 kilo.

— Men her må foreldrene tilpasse også etter høyden på barnet. Og vi hjelper gjerne med å feste stolen skikkelig, sier Løkke som sterkt anbefaler å unngå sitteputer. Disse gir dårligere sikring sideveis og for hodet enn stoler gjør.

Løkke har også en oppfordring til de mange besteforeldrene som frakter barnebarn i bilen uten å sikre de forsvarlig:

— Besteforeldre er ofte ikke så nøye når det gjelder å sikre barna. Men det kan like gjerne gå galt når bestemor eller bestefar henter eller bringer barna til skole og barnehage som en håndsrekning til foreldrene, understreker hun.

Krever barnesikringsutstyr i bilene

— Vi krever at eiere og sjåfører har godkjent barnesikringsutstyr i bilene, og bruker dette, sier daglig leder i Agder Taxi, Jan Rune Ausland.

Han kjenner ikke tilfellene der taxier ble stanset i bilbeltekontroller nylig uten at barn var sikret. Men han forteller at selskapet i juni hadde en gjennomgang av barnesikringsutstyr i alle bilene.

— Da måtte eierne dokumentere hva de har av utstyr i bilene. Vi spør alltid kundene om alder og vekt på barna for å kunne sende en bil med riktig utstyr, sier Ausland.

I juli og august har de svært mange turer med barn, ikke minst til og fra Dyreparken.

— Vi har fått svært få klager på manglende barnesikringsutstyr, sier Rune Ausland.

Isofix enkelt og sikkert

Det finnes to måter å feste et barnesete i bil. Enten ved hjelp av det såkalte isofix-systemet i bilen – eller at barnestolen festes med bilens belter.

Isofix-systemet finnes i de aller fleste moderne biler. Da er det bare to "klikk" og så er stolen festet forsvarlig til bilen. Litt mer plunder er det å feste barnesetet ved hjelp av bilbeltene,

— Isofix er enkelt og veldig sikkert, sier butikksjefen på Babycare i Kristiansand, Therese Løkke.

Hun sier at feilmulighetene er større når en skal feste setet med bilbeltene, men det er eneste mulighet for de største stolene. Derfor gjelder det å være nøye, stramme godt og se at setet er festet forsvarlig før barnet setter seg i stolen.