KRISTIANSAND: Og "riktig" sikret betyr blant annet:

• At beltene er ordentlig strammet.

• At det nederste beltet ligger godt over hoften, og ikke over magen.

• At skulderbeltet sitter godt over skulderen slik at det treffer brystbenet og skulderen.

• At tykt tøy er tatt av barnet slik at det sitter stramt og ikke beveger seg under en kraftig oppbremsing.

Bakovervendt sete

Men det er mer å huske på når barnet skal sikres forsvarlig.

— Svært viktig er det at barn opp til fire år sitter i bakovervendt sete, altså med ryggen mot kjøreretningen, sier Simonsen.

Reglene er klare på at barn under ni kilo skal sikres i bakovervendt sete. Og at dette setet ikke kan plasseres i forsetet dersom ikke airbagen er koplet ut.

Nora, som er to og et halvt år skal sitte i bakovervendt barnesete når de er på biltur. Da vil skader på kropp og hode bli langt mindre enn om små barn sitter med ansiktet i kjøreretningen. Barn under ni kilo skal sitte med ryggen mot kjøreretningen, men det anbefales denne stillingen til barna er fire år gamle. Foto: Kjartan Bjelland

— Det beste er å ha barnet plassert i baksetet og aller helst midt i bilen der det er minst fare for skade under en ulykke, sier Simonsen.

— Hvorfor med ryggen mot kjøreretningen?

— Ved en kollisjon vil kreftene fordele seg over hele kroppen når den presses mot stolen. Og ikke minst er det viktig for hodet, som hos barn har en prosentvis større del av kroppsvekten enn hos voksne, og kan bli slynget fremover ved en kollisjon om barnet sitter i fartsretningen, sier Simonsen.

Farlig airbag

Og når det gjelder airbagen, som er konstruert for å redde liv, så kan den faktisk ta liv om barnet sitter foran vendt mot airbagen:

— En airbag utløses med en hastighet på 300 km/t, og kan knuse det som kommer i dens vei. Dersom denne treffer barnet, kan det være fatalt, sier Simonsen. Han anbefaler at barn som er under 140 cm høye, aldri sitter i forsetet.

Simonsen anbefaler også foreldre, besteforeldre og andre som frakter barn i bil, om å søke kunnskap på nettet. Både på vegvesen.no og hos tryggtrafikk.noer det mye og god informasjon å hente.

— Skaff deg kunnskap før du går i butikken for å handle barnesikringsutstyr, er rådet fra Joakim Simonsen, som også legger til at mange av spesialforretningene på barneartikler har solid kunnskap om hva som trengs for å sikre barna.