Ifølge et utkast som Financial Times har sett, vil sanksjonene begrense russiske bankers adgang til det europeiske finansmarkedet og ramme deler av energisektoren ved å stoppe eksport av rør og utstyr, som landet bruker for å bore etter olje.

Sanksjonene vil imidlertid ikke ramme russisk gassektor, som flere EU-land er avhengig av.

Beslutningen ble tatt av medlemslandenes EU-ambassadører på et møte i Brussel tirsdag.

Stopper eksport av våpen

EU stopper også all eksport av våpen på EUs felles våpenliste, som inneholder alt fra ammunisjon til krigsfartøyer. Dette vil kun gjelde framtidige kontrakter.

Bakgrunnen for tiltakene er Russlands rolle øst i Ukraina, der ukrainske regjeringsstyrker kjemper mot prorussiske opprørere.

EU mener at Russland fortsatt bidrar aktivt til å destabilisere situasjonen ved å støtte separatistene. Etter at et malaysisk passasjerfly etter alt å dømme ble skutt ned over Ukraina for snart to uker siden, har det blitt enda mer aktuelt med en betydelig opptrapping av sanksjonene.

EU-landene skal gå igjennom sanksjonene etter tre måneder, sier en EU-diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Bortført, torturert og drept sivile

Prorussiske opprørere i Øst-Ukraina har bortført, torturert og drept sivile. Samtidig har de angrepet viktig infrastruktur og svekket hele landets økonomi, heter det i en fersk FN-rapport.

— Rettsstaten har brutt sammen i disse områdene. Over 800 personer er blitt bortført eller anholdt siden midten av april. Her er det snakk om lokalpolitikere, offentlig ansatte, arbeidere og funksjonærer ved gruvene, studenter, prester og journalister. Det er rapportert om utbredt mishandling, utpressing og regelrett tortur, i flere tilfeller også drap, heter det.

I rapporten beskyldes opprørerne for å ha påført sivilbefolkningen et regime av trakassering og terror for å kunne opprettholde kontrollen over området. De pågående kampene vil snart få økonomiske følger for hele landet, ettersom de østlige regionene Donetsk og Luhansk er kjerneområder for kullgruver, stålproduksjon og annen tungindustri.

Mener rapporten er hyklersk

Russland mener FNs rapport om Øst-Ukraina er hyklersk og ikke objektiv.

Utenriksdepartementet i Moskva reagerer blant annet på at pågripelser av russiske journalister og den ukrainske hærens angivelige bruk av raketter mot sivile ikke skal være nevnt i rapporten fra FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay.

- Rapporten er ikke objektiv og til og med hyklersk, heter det i uttalelsen.

Siden det ukrainske forsvaret startet sine militæroperasjoner mot opprørerne i midten av april, har minst 1129 mennesker blitt drept og over 3400 såret, opplyste FNs høykommissær for flyktninger mandag.

Stengte bedrifter

— Mange bedrifter har måttet stenge av sikkerhetsgrunner. Regjeringsstyrkene er opptatt med slåss mot opprørerne og kan ikke sørge for beskyttelse, heter det. De som holder virksomheten gående, blir stadig rammet av strømstans.

— Næringslivet i Donetsk og Luhansk er på knærne, og følgene vil bli store for resten av landet. Dette kommer på toppen av landets allerede eksisterende problemer med økonomisk tilbakegang og en inflasjon på hele 16 prosent, advarer høykommissæren.

Krigshandlingene har utløst en flyktningstrøm som resten av landet ikke har mulighet til å håndtere. Nærmere 100.00 mennesker har flyktet vestover, og byråkrati og dårlig statlig planlegging gjør det umulig å gi disse familiene husvære, jobb og skoleplasser.

Konflikten har utløst diskriminering, og hatefulle ytringer er blitt dagligdags. Krisen tærer alvorlig på hele det sosiale samfunnsmaskineriet i store områder, heter det i rapporten.