Se video i vinduet ovenfor. Aftenpostens sjakkekspert Pål Vegard Hagesæther kommenterer avgjørelsen.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har vært klar i sitt ønske om at Sjakkforbundet skal bli en del av idrettsforbundet.

Nå må han imidlertid skrinlegge de planene.

Tirsdag vedtok styret i Norges Sjakkforbund at de ikke skal gå videre med utarbeidelsen av søknaden.

Avstemningen i styret skal ha endt med at syv var mot, mens én var for innmelding til idrettsforbundet.

Rundt klokken tre bekreftet generalsekretær i sjakkforbundet Geir Nesheim at både Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund har gått inn for å avblåse prosessen.

— Styrene i USF og NSF har i dag hatt møter, og begge har besluttet å avblåse den felles prosess man har hatt knyttet til en mulig søknad om medlemskap i NIF, skriver Nesheim i en epost.

Vi har snakket med Aftenpostens sjakkekspert Pål Vegard Hagesæther om hva som ligger bak motstanden mot innmelding til idrettsforbundet. Se intervjuet i videovinduet over.

Motstand på informasjonsmøter

Sjakkforbundet inviterte til åtte møter, i åtte forskjellige byer, for å informere om idrettsforbundsaken. Etter det Aftenposten forstår ble en eventuell søknad til idrettsforbundet møtt med kraftig motstand på de fleste av disse møtene.

Sjakkpresident Aulin-Jansson sa tidligere på tirsdagen at han «ikke ville forskuttere noe som helst», men ifølge Nesheim var det motstanden på disse møtene som er årsaken til at idrettsforbundsøknaden avblåses.

— Bakgrunnen for dette er den manglende oppslutning blant medlemmer, klubber og kretser som har kommet klart til uttrykk i den regionsmøteserien som nå er avsluttet, skriver Nesheim.

Styret i Norges Sjakkforbund gjennomførte et telefonmøte rundt klokken to. En halv time tidligere møttes styret i Ungdommens Sjakkforbund til styremøte. Rekkefølgen på de to møtene skal ifølge Aulin-Jansson ha vært tilfeldig — altså skal ikke nei-konklusjonen i forbundet ha vært en direkte konsekvens styret i ungdomsforbundets innstilling.

- Har prøvd å høre på alle

Likevel har Ungdommens Sjakkforbund hatt en nøkkelrolle i konflikten. Det er nemlig idrettens barneidrettsbestemmelser som har blitt trukket frem som det viktigste argumentet mot at sjakken skal melde seg inn i idrettsforbundet.

Styreleder i Ungdommens Sjakkforbund, Eirik Næss, vil ikke røpe om hvorvidt ledelsen i Ungdommens Sjakkforbund ønsket at sjakk skulle bli med i idrettsforbundet eller ikke.

— Vi har valgt å kjøre en grundig prosess, for å se hva stemningen og konsekvensene for en eventuell søknad ville bli. Vi har ikke tatt stilling, men kjørt denne prosessen i to måneder, sier Næss til Aftenposten etter at det ble klart at innmeldingen til idrettsforbundet avblåses.

- Har du personlig vært for eller mot innmelding til idrettsforbundet?

— Jeg har hatt en nøytral stilling. Jeg har prøvd å høre på alle. Det er mange fordeler med å være en del av idrettsforbundet, og noen fordeler med å ikke være det, sier Næss.

Unngår splittelse

Et av de uttalte arbeidsfeltene til Ungdommens Sjakkforbund er å «skape muligheter for ungdom å representere Norge i internasjonale sjakkturneringer». Dersom barneidrettsbestemmelsene hadde gjelt for sjakk, ville ikke barn kunne spilt turneringer utenfor Norden og Nord-kalotten før fylte 13 år.

Ole Valaker, daglig leder i Søråshøgda Skolesjakklubb, har vært blant de mest hardbarkede motstanderne av innmeldingen til idrettsforbundet. Han har blant annet foreslått at ungdomsforbundet kunne bryte ut av sjakkforbundet dersom sjakken ble en del av idrettsforbundet.

— Sjakken kan bli splittet. Det er veldig høy temperatur. Dersom det skulle bli et ja, kan det føre til at noen bryter ut og lager et eget sjakkforbund, sa Valaker til Aftenposten tidligere i oktober.

En slik splittelse blir altså ikke aktuell nå som sjakkforbundet ikke planlegger å søke om opptak til idrettsforbundet.

Ja-sidens argumenter for å melde sjakken inn i idrettsforbundet har blant annet dreiet seg om økte inntekter. Sjakkforbundet har tidligere hevdet at en innmelding til idrettsforbundet ville medført en inntekstsøkning på 2,5 millioner kroner.

Motstand fra Carlsen

Magnus Carlsen har flere ganger frarådet sjakkfordbundet fra å melde seg inn i idrettsforbundet.

Når spurt om han kunne blitt verdens beste i sjakk dersom han måtte følge barneidrettsbestemmelsene, svarte Magnus Carlsen følgende i et intervju med VG for rundt to år siden:

Aryan Tari er Norges største unge sjakktalent for øyeblikket. Foto: Pål Vegard Hagesæther

— Det kunne jeg ikke. For å si det sånn: Jeg kunne ikke ha blitt stormester da jeg var 13.En annen norsk spiller som har vist lovende tegn i ung alder er 15-åringen Aryan Tari, som nylig ble nummer 18 i junior-VM i Pune, India, der han var Norges eneste deltager.

I et intervju med Aftenposten under sjakk-OL i Tromsø, der Tari spilte på det norske andrelaget, hevdet 15-åringen at det ville vært en katastrofe dersom sjakken må innrette seg etter barneidrettsreglene.

— Det er viktig for utviklingen av unge spillere å få møte god nok motstand, og å kunne spille NM er bare positivt. Jeg har bare gode erfaringer med å konkurrere, sier han.