Sundby har riktignok flere 50-kilometerseirer i NM. Den første kom i klassisk under mesterskapet på Fauske i 2012. Siden har han vunnet både i Budor (klassisk, 2013) og Gålå (fristil, 2014).

I verdenscupen har han vært nær flere ganger, men han har aldri tatt steget opp på toppen av pallen etter en femmil. Denne sesongen har Sundby vært overlegen, og ekspertene mener nå at han seiler opp som storfavoritt før lørdagens femmil i Holmenkollen.

  • Hvem vinner? Stem nederst i artikkelen!

Historien viser likevel at Northug har vært den beste 50-kilometerløperen i verden etter at det innført fellesstart i 2010. * Denne grafen viser alle resultatene til Northug og Sundby i femmiler (verdenscup, OL og VM) der begge har stilt til start:

Men spiller historien noen som helst rolle når 50-kilometeren skal avgjøres i Holmenkollen lørdag? Vi stilte tre spørsmål til tre av av landets fremste langrennseksperter:

1. Hvorfor har Sundby aldri vunnet en femmil i kamp mot verdenseliten?

2. Hva tilsier at Sundby skal klare det denne gangen?

3. Hvordan vurderer du styrkeforholdene mellom Sundby og Northug på en femmil nå?

Fredrik Aukland, NRK-ekspert:

1. Etter at femmila ble fellesstart, har det vært vanskelig for Sundby å vinne fordi han har måttet konkurrere mot typer som Dario Cologna og Petter Northug. Nå er imidlertid Sundby så god at han kan greie å gå fra resten underveis i rennet.

2. Jeg tror Martin aldri har vært bedre forberedt enn nå. Derfor vinner han femmila på lørdag.

3. Northug er virkelig på gang. Det har han vist i NM og ikke minst i Drammen. Likevel tror jeg at Martin er den som har best kapasitet, og den kommer han til å bruke. Jeg tror derfor at Martin er den største favoritten, selv om Petter nå kommer sterkt. Martin må riste av seg Petter før de kommer inn på Gratishaugen.

Tips: Sundby vinner.

Odd-Bjørn Hjelmeset, TV 2-ekspert:

1. Han har vært for dårlig til å spurte. Han må være den i verden som har vært nærmest flest ganger uten å vinne. Han har vært nær et par ganger i Kollen og i OL, men til nå har spurten vært for dårlig.

2. At han maltrakterer de andre løperne. Han bare går. Hvis han gjør som i resten av sesongen, kommer han til å gire ned og så går han bare fortere og fortere. Jeg har på følelsen at det er planen hans.

3. Uansett hvor sprek Petter har sett ut nå, er det et meget stort favorittstempel på Martin.

Tips: Sundby vinner.

Saken fortsetter under videoen (foto: NTB scanpix):

Torgeir Bjørn, NRK-ekspert:

1. Han vært nær seier i Kollen fire år på rad nå, så jeg er sikker på at Martin er særdeles sugen på å vinne. Jeg vil tror det er et av hans høyeste mål i vinter.

2. Martin har enorm selvtillit for tiden. Han har dominert i distanseløpene, og lyktes med blanke ski ved flere anledning – Toblach, Nove Mesto og NM. Han er i så god form at han kan gå fra de andre tidligere i løpet.

3. Det blir en duell mellom den råe distanseløperen Martin Johnsrud Sundby og taktikeren/superavslutteren Petter Northug. Det som taler for Petter, er at han er i stigende form, han har hatt denne femmilen i bakhodet lenge, og han er ofte best når det gjelder.

Tips: Tør ikke peke ut en vinner på forhånd.

Torgeir Bjørn peker på flere spenningsmomenter før lørdagens renn.

  • Været kan gi store utfordringer

  • Velger noen av løperne å gå deler av løpet med blanke ski?

Bjørn: – Tror Sundby velger blanke ski

–Jeg tror femmila blir uhyre spennende taktisk. Været kan komme til å spille en avgjørende rolle. Det er meldt noe nedbør, og det kan fort bli sånn at det regner inne på stadion, mens det snør på toppen av løypa. Det fører til at det blir vanskelig å velge ski, sier Bjørn.

Martin Johnsrud Sundby vant i Toblach 20. desember – med blanke ski. Tør han stake i Kollen-løypen? Foto: NTB Scanpix

– Man kan jo bytte ski underveis, så når man velger å bytte kan bli avgjørende. Noen velger kanskje å gå deler av løpet med blanke ski, og det vil være et spenningsmoment. Skal man stake, er man avhengig av at det ikke er for løst i løypa. Løperne må ta de vurderingene der og da. Northug har vært fantastisk på sånne type taktiske valg tidligere, senest i Falun i fjor. Jeg tror likevel ikke han kommer til å stake, men man vet aldri med Petter Northug, sier NRK-eksperten og ler.Han var selv ute og testet 50-kilometersløypen torsdag. Da var det fast og fint føre. Lørdag er det ventet varmegrader.

– Jeg staket én runde nå, og det gikk greit. Men det er ventet tyngre føre lørdag. Hvor fort det går det på blanke ski og hvor mye krefter bruker man? Det må løperne vurdere fortløpende. Jeg tror det er størst sannsynlighet for at vi får se Sundby stake. Han har nok best forutsetning for å tåle det.

Petter Northug vant sprinten i Drammen onsdag. Etter seieren, som han tok med blanke ski, omtalte han Kollen-femmilen som "et helvete".

– Vi får se hvem som har forberedt seg best og er sterkest. Det blir avgjort på de to siste rundene. Da blir det et helvete. Det blir satt fart. Utfordringen blir å finne gode ski på lørdag når det slår om fra minus— til plussgrader. Det er utfordrende. Det kan bli avgjørende, men det viser seg ofte at de beste er best i slike situasjoner også, sa Northug om lørdagens femmil etter sprint-triumfen i Drammen.

Interessert i langrenn? Da anbefaler vi disse sakene:

Under kan du se to grafer for Northug og Sundbys resultater i verdenscupen og i mesterskap (OL og VM):