KRISTIANSAND: – Noen av barna deres har opplevd ubehagelige ting på nettet som de tenker mye på, gjerne hver dag. Dette er ting som er med og ødelegger livene deres, sier Jan Arvid Kvalevåg i Barnevakten.

Tirsdag kveld holdt han foredrag for foreldrene til 8. klassingene på Haumyrheia skole i Kristiansand. Tidligere på dagen hadde han holdt foredrag for barna deres.

Jenter mobber

– Jenter mobber på måter som gutter ikke skjønner. De har ofte tusen forskjellige måter å la andre skjønne hvem som er utenfor og hvem som er innenfor, sier Kvalevåg til Fædrelandsvennen.

Slik har det vært lenge før internett kom, men mobbingen blir forsterket gjennom sosiale medier på internett.

– Det blir skrevet ned og meislet i stein. Det forsterker seg også med «likes», forklarer han.

Like-symbolet funger ofte som et popularitetsbarometer.

Kaller hverandre «hore»

– Vi ser at de unge bruker et røft språk når de chatter med hverandre. Det er vanlig at de kaller hverandre «bitch» og «hore». Og når man skriver uten å se hverandre kan man ikke se hvordan den andre reagerer.

Sosiallærer Toby Tørressen ved Haumyrheia skole mener at man heller ikke alltid kan stole på responsen etter utspill på internett.

– Ofte hører vi at ting er gjort eller sagt bare på gøy, men for mange er det flaut å gi uttrykk for at man tar seg nær av det som er sagt, mener sosiallæreren.

Virkelighetsflukt

En digital utfordring som er særlig typisk for gutter er at de kommer så langt inn i den virtuelle spillverden at de til slutt lever livene sine der.

– Spill er en mestringsarena som funker. Her er det et belønningssystem som man ikke har i skolen. Mange fokuserer sin innsats i spill hvor de får belønning for innsatsen i form av ros, penger og at de kommer videre på neste level (nivå).

– I neste omgang så spiller de gjerne litt for mye, de blir uopplagt på skolen, blir hengende litt etter og bruker enda mer tid på spill.

En dårlig spiral kan dermed forsterkes.

Faresignaler

I snitt bruker gutter 10.000 timer på dataspill fra de begynner i 1. klasse på barneskolen og til de er ferdig med videregående skole.

– Hva er faresignalene?

– Når man spiller eller sitter foran en dataskjerm lengre enn man hadde tenkt, når det går utover sosiale relasjoner der man dropper å være med venner til fordel for skjermen. Når man lever livet sitt mest i spillverden, så gjelder det å hjelpe med å få det til å fungere også i den virkelige verden for å unngå at det blir en virkelighetsflukt.

Ingen bruksanvisning

Kvalevåg forteller at det finnes regler på internett, men at disse ofte er uklare og at man må passe på seg selv.

– Det er viktig å vite at det er veldig offentlig å koble seg på nettet. Det er ikke bare å ta ned gardinet og lukke døra og tro at det du gjør er hemmelig. Du legger igjen en masse spor selv om du skulle slette innholdet etterpå, sier Kvalevåg.

Den populære applikasjonen «Snapchat», hvor man kan sende bilder som bare vises noen få sekunder, mener Kvalevåg er laget renspikket for såkalt «sexting».

– Med skjermdump er bildet allerede på avveie. Det er dessuten mulig å lagre bilder uten at mottakeren får oppgitt dette.