Det er 47 flere enn i fjor. Brorparten er anmeldt for svindel av dagpenger. 111 personer er anmeldt for å til sammen ha svindlet til seg nærmere 16 millioner kroner — en dobling fra samme tid i fjor. Antall anmeldelser av sykepenger og arbeidsavklaringspenger har også økt markant fra 2012. Her er økningen på 4,5 millioner kroner.

- Mer effektive

- Storparten av sakene avdekkes via registersamkjøringer. Vi har også blitt bedre og mer effektive i utredning av saker der det foreligger mistanke om trygdesvindel, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll øst, May Snedsbøl, i en pressemelding.

116 av de anmeldte er mistenkt for å ha jobbet uten å melde fra, samtidig som de har fått dagpenger, sykepenger arbeidsavklaringspenger og uføreopensjon fra NAV. — Det er bra at folk har inntektsgivende arbeid. Men det er alvorlig når de bevisst skjuler disse opplysningene for NAV. Det er svindel av fellesskapets midler og med på å undergrave tilliten til velferdssystemet, sier Snedsbøl.

Selv om avdekket trygdesvindel har økt, er det ifølge NAV ikke grunnlag for å si at Oslo-folk svindler mer enn tidligere.

— Vi har blitt mer effektive og treffsikre i å avdekke trygdesvindel, samtidig som vi er tilført økte ressurser. Vi ser en klar økning både når det gjelder antall saker og svindlet beløp i Oslo, sier direktør for NAV Kontroll, Sverre Lindahl, til Osloby.no.

151 millioner på landsbasis

På landsbasis er 855 personer er anmeldt for å ha svindlet til seg 151 millioner kroner hittil i år. 60 prosent av sakene ble avdekket ved å sjekke opplysninger mot egne eller andre offentlige registre. Det er drøyt 200 flere anmeldelser enn på samme tid i fjor, skriver NTB.

— De aller fleste er ærlige, og vi har et kontrollapparat for å avdekke de som svindler fellesskapet. Registersamkjøring er en viktig metode for å avdekke svindel uten å mistenkeliggjøre de som mottar sin rettmessige ytelse, sier seksjonssjef Magne Fladby i Nav i en pressemelding. Stortinget har i år vedtatt en ny lov som skal gi ytterligere muligheter til å samkjøre registre.

Flest svindler til seg dagpenger

Hittil i år har Nav anmeldt 525 personer for svindel av 67 millioner kroner i dagpenger, og 149 personer er anmeldt for svindel av til sammen 30 millioner kroner i arbeidsavklaringspenger.

99 personer er anmeldt for svindel av sykepenger for til sammen 24 millioner kroner. 21 personer er mistenkt for å ha arbeidet svart, og 27 personer har hatt arbeid ved siden av sykepengene uten å ha meldt det inn.

Ti siktet i murerfirma

En av de større sakene i Oslo er en siktelse mot ti personer i et murerfirma i juni i år. Syv av dem er kvinner som hevder de jobbet for firmaet. I tillegg er den tidligere daglige lederen, samt to menn siktet. De tre mennene skal ha jobbet mens de var permittert eller sykmeldt.

— Det er en alvorlig sak. Det er en av de større sakene vi har avdekket når det gjelder trygdemisbruk. Det er organisert, satt i system gjennom et etablert norsk selskap, og det er en større beløpsmessig sak, sier etterforskningsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt.Ingen av de siktede erkjenner å ha gjort noe straffbart.

— Kvinnene som hevder å ha vært på byggeplassen, mener de har vært der og gjort en jobb, uten at vi kan se spor etter det. Når det gjelder mennene som var permittert, finner vi spor etter at de har jobbet på byggeplassen, sier Skjold.

Politiet tror en tiltale i saken først vil være klar våren 2014.