— Vi kan ikke ha hester i Kvadraturen. Når vi heller ikke kan ha dem på landet, hvor skal vi da ha dem? spurte gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp) i kommunalutvalget tirsdag.

CathrineRasmussen (50), datter av skipsreder Einar J.Rasmussen, har signert avtale om å overta en gård iTveitog bygge hestesenter med ridehall og ridebane.

Men avtalen betinger at hun får kommunens samtykke. Parkvesenet har ment at søknaden må avslås, grunnet jordlovens sterke vern om dyrket mark.

Byutviklingsstyret stemte ned Rasmussens planer, men mindretallet anket saken inn for kommunalutvalget.

- Bare å kutte noen trær

Og der er tonen en helt annen, nærmere bestemt 5- 2 i favør landslagsrytteren i dressurridning.

— Isolert sett har jeg sympati for å bevare matjord. Men i dag er det vesentlig lettere å skaffe matjord enn for 30 år siden, det er bare å kutte noen trær. Hadde det vært tungindustri, var det én ting. Men dette er hestehold, som er så nærme gårdsdrift du kan komme. Det skal ikke støpes noen fast såle, kun legges en ringmur, så matjorda blir ikke skadet, mente varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Jørgen Kristiansen (KrF) opplyste at hans parti var splittet i saken, men selv støttet han hestesenteret i kommunalutvalget tirsdag. Det samme gjorde ordfører Arvid Grundekjøn og Mette F. Roth fra Høyre. Foto: Vegard Damsgaard

I hans eget parti er splittelsen i saken total. Det medførte at de to representantene i byutviklingsstyret stemte nei, mens de to i kommunalutvalget stemte ja. Dermed var saken avgjort. Flertallet poengterte også at matjorda som graves opp skal flyttes til et annet sted, slik at den ikke går til spille.

Arbeiderpartiet stemte imot. De mente det var såpass mye usikkerhet rundt saken at de ville sende den tilbake til byutviklingsstyret, som kunne ta en befaring til gården på Foss.

— Jeg er helt enig i at ridehus er en fin sak for ethvert boligmiljø, men jeg er ikke så sikker på at dette er det rette stedet, uttalte Ingrid Wisløff Jæger.

- Ikke plagsomt

Hun viste til at politikerne i forrige periode avslo et tomteområde i nærheten av hensyn til infrastruktur. Et senter med ti hester vil også generere en god del trafikk, mente Ap-politikeren.

— Stedet er velegnet for hestesenter, og ti hester er vel ikke plagsomt eller trafikkfarlig. I vår gruppe er vi enstemmig for dette senteret, svarte Mette F. Roth (H).

CathrineRasmussen har de siste 20 årene bodd i Danmark. Hun eier en gård ved Ebeltoft med 28 stallplasser og romslige fasiliteter, men planlegger å selge og ta med fire-fem hester på flyttelasset hjem.

– Det eneste stedet man bør ha hester er der det er dyrket mark. Hesten er fra naturens side skapt til å spise gress og gå på en stor vidde, de kan verken gå i fjell eller skogsområder, har Cathrine Rasmussen uttalt til Fædrelandsvennen. Her fotografert med hingsten DaVinci i Danmark. Foto: PRIVAT

50-åringen eier 16,6 prosent av mektige Rasmussengruppen i Kristiansand. Hun kjøpte i fjor byens dyreste leilighet, 20 millioner kroner øverst på Tangen Ytterst, som er innflyttingsklar til sommeren.Etter byutviklingsstyrets avslag har hun lagt fram saken i gruppemøtene til de store partiene, og nå har altså flertallet bikket hennes vei.

«Jeg vil tillate meg litt ubeskjedent å påstå at jeg har lang erfaring og høyt kunnskapsnivå innenfor mitt fagfelt, og at jeg vil kunne bidra til å gi sporten lokalt et betydelig løft.» har Rasmussen skrevet i en e-post til politikerne.

Hevder rett på jorda

Cathrine Rasmussener blitt enig med grunneier Bent Kallhovd om overtakelse av gården. Men Leif Johann Rugsland, som leier jorda i dag, oppgir å ha seks år igjen av leieavtalen.

Avtalen ble sagt opp for én måned siden, med påstander om mislighold, men Rugsland hevder oppsigelsen er ugyldig. Han leverer blant annet poteter til Sørlandschips, og kan miste 25 prosent av det han lever av.

«For meg ser dette bare ut som et siste desperat forsøk på å få meg vekk fra jorda, slik at det skal være lettere å få tillatelse for Rasmussen til å bygge ridehallen.» skriver Rugsland i e-post til politikerne.

Flertallet svarer at saken hører hjemme i rettsapparatet:

— Dette er privatrettslige ting som ikke angår oss, selv om det selvfølgelig kan bety at man ikke kommer i havn med hestesenteret, uttalte Jørgen Kristiansen (KrF).