I en pressemelding opplyser politiet å ha mottatt endelig obduksjonsrapport i forbindelse med at en ti år gammel gutt døde på Mortensrud i Oslo, skriver Aftenposten.

«Det fremgår av rapporten at det er rimelig å anta at døden skyldes uttørring og avmagring. Gutten veide 14,8 kilo og var 131,5 cm lang».

IfølgeNorsk Helseinformatikker normalvekt for en tiåring 31 kg.

Uttørring og avmagring

Det er vanskelig å fastslå sikkert om utmagring og uttørring var dødsårsaken. Gutten kan ifølge obduksjonsrapporten også ha dødd av nedkjøling, fordi man ved så lav kroppsvekt kan dø av kulde selv i vanlig romtemperatur.

– Det er likevel ingen tvil om at han var utmagret og uttørket. Spørsmålet er hva den faktiske dødsårsaken var, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Utover dette ønsker ikke politiet å gi flere detaljer fra undersøkelsen.

Les også:

Avhørt en rekke voksne og barn i nærmiljøet

— Politiets etterforskning nærmer seg nå slutten. Vi har avhørt en rekke voksne og barn i guttens nærmiljø, herunder lærere, helsepersonell, familie og naboer, sier Kraby til Aftenposten.

Siste kjente observasjon av tiåringen var i begynnelsen av august 2014. Disse observasjonene ble gjort av to barn på henholdsvis ti og tolv år, som begge kjente avdøde. De opplyser at det på dette tidspunktet ikke skal ha vært noe synlig unormalt ved gutten.

LES LANG REPORTASJE FRA AFTENPOSTEN:«I sommer ringte jeg på mange ganger, sikkert én gang i uken. Men moren sa «vi skal gå et sted». Hun sa alltid at de skulle gå et sted.»

Mottok to bekymringsmeldinger

Moren, en norsk-pakistansk kvinne på 38 år, er siktet for bevisst å ha utsatt sitt eneste barn for grov mishandling med døden til følge. Barnevernet mottok to bekymringsmeldinger om at gutten ikke hadde det bra før han døde.

«Han sluttet bare å puste»,sa kvinnen til venner som spurte hva som hadde skjedd med barnet hennes.

«Han sov, og våknet ikke», fortalte hun andre.

Les også:

I huset der mor og sønn bodde på Mortensrud skal de nærmeste naboene ha reagert på høylytte krangler. Enkelte reagerte og kontaktet Barnevernet .

— Barnevernet sa at de skulle se på det. Jeg tenkte at det kanskje hadde fungert siden det etter hvert ble stille, har en nabo sagt til Aftenposten tidligere.

Politiet kjenner imidlertid kun til en annen bekymringsmelding som skal ha blitt henlagt av barnevernet i bydel Søndre Nordstrand etter få dager, uten at tiltak i familien ble iverksatt.

Barnevernet på Søndre Nordstrand vil ikke kommentere saken.

Snill og høflig elev

Aftenposten har tidlligere pratet med venner av den avdøde 10-åringen.

Han beskrives som en snill og høflig elev med mange venner, og som som en av klassens enere i matematikk.

Naboer og venner gir et inntrykk av at han levde ett liv på skolen og et annet hjemme: Det var ikke lett å få ham med på lek etter skoletid.

— Han hadde lyst til å være med meg hjem, men han fikk nesten aldri lov av moren sin, forteller en venn. Han sier at 10-åringen «ofte virket stresset». Han kunne bruke veldig lang tid på å svare på spørsmål. Han skal ha pleid å gjemme matpakken sin slik at andre ikke skulle se maten i den. Men han spiste, og drakk skolemelk.