Dagny Håbesland har kommet fra Göteborg for å hente sin nye bunad i Mandal. Her ordner Inger-Lise Brøto Torland, daglig leder hos Husfliden Mandal, de siste detaljene. Foto: Ida Marie Stokkelien

MANDAL/KRISTIANSAND: Hos Husfliden i Mandal står Dagny Håbesland og prøver sin nye Vest-Agder-bunad.

— Den er jo så fin, smiler hun mens hun ser seg i speilet.

Da hun skulle velge bunad, var hun ikke i tvil om at det var Vest-Agder hun måtte ha. Dagny bor vanligvis i Göteborg, men er født og oppvokst i Mandal. All prøvingen det siste året har hun gjort mens hun har besøkt sin far Audun Håbesland, som fremdeles bor i Mandal sentrum. Han syns det er stas å endelig se datteren i bunaden han har kjøpt i gave til henne.

Skal gå i arv

Audun Håbesland syns det var en fin investering å kjøpe bunad til datteren Dagny Håbesland.

— Da hun begynte å snakke om bunad i fjor, sa jeg bare «greit! Det skal du få av meg». Det er en fin investering som kan gå i arv, sier Audun.

Kari Wadseth syns det er best dersom man har en bunad fra et sted man selv har røtter eller tilhørighet til. Foto: Ida Marie Stokkelien

— Døtrene mine har allerede begynt å diskutere hvem som skal få arve den, ler Dagny som tror bunad har blitt mye mer trendy de siste årene.- Da jeg var ung, så var det ikke vanlig å ønske seg bunad. Det var liksom litt «gamlis» på den tiden, mens nå har jo faktisk flertallet av unge jenter bunad, sier hun. At bunad har blitt et populært plagg, merker de hos Husfliden i Kristiansand.

60 bunader i april

— I april hadde vi 60 utleveringer, noe som er veldig mye. Vanligvis leverer vi ut 360 bunader årlig i Kristiansand og Mandal. Selv om april var en ekstremt god måned, holder nok bunadssalget seg stabilt, med en liten økning hver sesong, sier Karina Wathne, daglig leder i Husfliden i Kristiansand.

Karina Wathne, daglig leder ved Husfliden Kristiansand, sier salget av bunader har økt til tross for trange tider. Foto: Ida Marie Stokkelien

— Vi var litt bekymret for salget i år på grunn av dårlige tider i arbeidsmarkedet. Vi forventet en nedgang, men det har gått kjempebra. Folk skal visst ha bunad uansett, sier Wathne om årets sesong.

Fra 40.000 til over 100.000 kroner

Det er ikke småpenger du må ut med om du skal ha en bunad hos Husfliden.

- Selve bunaden kan man få for 25.000 og oppover, men skal du ha med sølv så må du nok regne fra 40.000 og oppover, sier Wathne.

Slik ser drakten fra 1810 ut.

— Hvor mye koster den dyreste bunaden dere har solgt i år?

— Det er nok 1810-drakten som utleveres i Mandal som er den dyreste vi har. Det er en rekonstruksjon av en bunad fra 1810, og koster over 100.000 kroner. Den har vi sydd et par stykker av i år, sier Wathne. At folk har greit med penger å bruke på bunad, merker de på flere måter.

— Her i Kristiansand har det vært utrolig mange som har ønsket å få skjortene strøket. Folk leverer bunadsskjorten inn, også stryker vi den her for 250 kroner, sier Wathne.

Hektisk periode for gullsmedene

Heller ikke gullsmedene har merket noe til dårlige økonomiske tider. Hos gullsmeden Berglihn kan de fortelle om en markant økning i salg av bunadssølv.

Svein Berglihn, eier og daglig leder av Gullsmed Berglihn, forteller at salg av bunadsølv har økt mye i år. Foto: Ida Marie Stokkelien

— Vi har hatt en stor økning med tanke på bunadssølv, sier eier og daglig leder, Svein Berglihn.

Selger flere festdrakter

Dagny Håbesland har kommet fra Göteborg for å hente sin nye bunad i Mandal. Her ordner Inger-Lise Brøto Torland, daglig leder hos Husfliden Mandal, de siste detaljene.

Et annet 17.mai-plagg som har blitt populært de siste årene er festdrakten. Hos Sparkjøp Kristiansand kan de fortelle at de har hatt økning i salg av festdrakter de siste fire årene.— Det har gått veldig bra i år. Vi selger mest til barn og litt til dame. Det er nok mange som foretrekker å kjøpe festdrakter til barn før de kanskje investerer i bunad når de konfirmeres, sier Tron Egil Hustad, butikksjef på Sparkjøp i Sørlandsparken.

Karina Wathne syns det er positivt at festdrakten også er et tilbud.

— Jeg tenker at det er et godt alternativ hvis man ikke vil bruke like mye penger. Festdrakt er noe annet enn bunad, men et veldig fint plagg uansett, avslutter Wathne.