Cave Idus Martias! Advarselen Julius Cæsar fikk for 2060 år siden, er gyldig også for vår tids mektigste republikk: USA, vokt deg for 15. mars!

15. mars gjennomfører republikanerne i Florida primærvalg. Vinneren får alle delstatens 99 mandater. Sannsynligvis kommer Donald Trump til solskinnsstaten som triumfator etter kommende ukes supertirsdag, der 595 delegater blir fordelt.

SVEN EGIL OMDAL

Vinner han også hjemstaten til Marco Rubio, er det lite som kan stoppe Trump. USA kan få en presidentkandidat som applauderer tortur, vil stenge grensene for muslimer, gjennomføre en folkefordrivelse verden ikke har sett siden Stalin, som hetser kvinner, funksjonshemmete og meksikanere — og forkynner en økonomisk politikk som forutsetter store inntak av hallusinogener.Les også: Det blir en hard vår

Da andre verdenskrig var på sitt aller mørkeste, skrev Woody Guthrie Mean Things Happenin’ in this World. Sangen slutter med et håp som gjelder fremdeles. Det skal jeg komme til, først litt mer tristesse:

Angela Merkels siste håp

Mandag 7. mars er statslederne i EU tilbake i Brussel. De er presset dit av Tyskland, som vil ha en felles løsning på flyktningkrisen. Mens Østerrike samarbeider med statene på Balkan for å hindre flyktninger å komme seg videre fra elendigheten i Hellas, setter EUs ledere seg ned til en utvidet arbeidslunsj med Tyrkias statsminister. Tyrkia er Angela Merkels siste håp for å unngå at Europas åpne grenser stenges av murer, piggtråd og væpnete soldater. Tyrkia, landets gamle erkefiende, skal forhindre at Hellas blir en eneste stor, kaotisk flyktningleir med potensial til å sprenge både Schengen og euroen, EUs to største prosjekt.

Her hjemme har Odins stusslige soldater fått følge på byvandringene av Profetens dummeste....

Forhåpentlig serveres det god vin, slik at det blir lettere å svelge ydmykelsen over at de europeiske verdiene skal reddes av en autoritær stat som fengsler journalister, sensurerer negative nyheter og driver krig mot egne borgere.

Odins stusselige soldater

Her hjemme har Odins stusslige soldater fått følge på byvandringene av Profetens dummeste, mens Sylvi Listhaug forsikrer at hun ikke lar seg påvirke av protestene mot hennes 40 punkters oppskrift på elendig integrering. Torsdag sa hun til VG at det foregår et svarteper-spill i Europa. Hennes mål er åpenbart at noen hundre tusen syrere, irakere og afghanere til slutt skal sitte igjen med de dårligste kortene. Derfor kommer det lovforslag om strengere regler for familiegjenforening som en del av regjeringens flyktningfordrivelsespolitikk. Lovforslaget kommer sannsynligvis i mars. Cave Martias!

Les også: Djevelen ligger  algoritmene

For drøyt to uker siden fortalte Per Fugelli at legene har gitt ham to måneder til ett år å leve. Den tiden har han ikke tenkt å bruke til å slåss mot kreften. I stedet sa han til TV2 at han vil dra til Jæren og møte våren, slåss mot Frp og fremmedfiendtlighet og til Italia med barnebarna og spise iskrem.

I den kampen står Fugelli langt fra alene, og nå nærmer vi oss håpet om at mars kan bli noe mer enn et stup ned i mørket.

Én av dem han skal slåss mot, er Jan Arild Ellingsen. Han er medlem av Stortingets justiskomité og tilhenger av borgervern med norrøne symboler og nynazistiske innslag. I den kampen står Fugelli langt fra alene, og nå nærmer vi oss håpet om at mars kan bli noe mer enn et stup ned i mørket.

Inspirert av en spøk i NRKs Radioresepsjonen, opprettet forfatteren og Ap-politikeren Jo Stein Moen Facebookgruppa Soldiers of Are og Odin. For hver eneste som støtter de selvoppnevnte utøverne av gatens justis, melder ti seg som deltakere i Are og Odins vennlige protest. I skrivende stund nærmer gruppen seg 35.000 medlemmer, det begynner å likne på Folk Flest.

Foretrekker felles europeisk løsning

Nåja, Facebookgrupper er ikke representative, heller ikke denne. Men det er undersøkelsen som tyske Bertelsmann Stiftung offentliggjorde for en uke siden. 11.410 innbyggere i EUs 28 medlemsland er spurt om flyktningpolitikken. Åtte av ti foretrekker en felles europeisk løsning framfor nasjonale grensegjerder. Like mange vil ha rettferdig fordeling av flyktningene blant alle medlemslandene. Selv i de øst-europeiske landene, hvor regjeringene behandler flyktningene som en smittsom sykdom, er det flertall for å ta imot kvoter som samsvarer med folketall og nasjonal økonomi.

Også i Norge skal flyktningene fordeles. Det makter ikke kommunene, har vi hørt.

Angela Merkel, som stadig oftere framstilles som en isolert og ensom forsvarer av fellesskapet, har i realiteten de europeiske borgerne i ryggen. Håpet lever også i EUs hittil største krise.

Også i Norge skal flyktningene fordeles. Det makter ikke kommunene, har vi hørt. Systemet kneler, flommen er for stor. I realiteten klarer ikke UDI å holde tritt med kommunene. For en måned siden ba Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) UDI sette opp farten, fordi kommunene er i ferd med å slippe opp for flyktninger å bosette. Sammen med sivilsamfunnet har norske kommuner vist hva norske verdier er. Mens frykten sitter i regjering, er håpet kommunalt ansatt. Integreringsministeren, om vi hadde hatt noe slikt, ville sørget for at UDI jobbet fortere, slik at de som skal bli hos oss, får restartet livet.

De pleier heldigvis å ta til vettet

I USA gjemmer ikke håpet seg i de nasjonale målingene som viser at Donald Trump leder med 13,2 prosentpoeng i kampen om å bli republikanernes kandidat (Real Clear Politics gjennomsnitt), men i oversikten over hvem amerikanerne overhodet ikke kan tenke seg å stemme på. Der leder Trump enda klarere.

Les også: Streng mot de svake

Amerikanerne har latt seg forlede av demagoger tidligere, men de pleier heldigvis å ta til vettet etter en stund. Heller ikke i USA er håpet en flyktig og uoppnåelig størrelse, reservert for fantaster og naive idealister. Håpet er konkret, realistisk og oppnåelig. Både nordmenn, andre europeere og amerikanere trenger bare følge anbefalingen som avslutter Woody Guthries sang: Organize my Brother and Sister/And we’ll win this World again.

Aktuelle lenker:

Undersøkelsen til Bertelsmann Stiftung, engelsk

Meldingen i Kommunal Rapport om at IMDi har bedt UDI få opp farten, fordi kommunene er i ferd med å slippe opp for flyktninger å bosette

Artikkel på FiveThirtyEight-bloggen til Nate Silver om hvor mange som ikke vil stemme på Trump

Intervjuet på TV2 hvor Per Fugelli-sitatet om Frp er hentet fra